In de schuur van Huub staat een 1100 jaar oude waterput

18 februari 2022 om 07:30 • Aangepast 21 februari 2022 om 09:21
nl
De meeste mensen hebben rommel in hun schuur staan. Een paar fietsen, een fietspomp en wat tuingereedschap. Dat geldt niet voor Huub Quirijnen uit Gilze. In zijn schuur staat een houten waterput uit het jaar 876 na Christus. Een holle boomstam van 2,40 meter lang. Bijna 1150 jaar oud. Huub redde hem van de stort.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Het is natuurlijk niet toevallig dat de put bij Huub terechtkwam. Hij is lid van het eerste uur van de heemkundekring en heeft zelfs het Gils Museum in zijn achtertuin.

Met zijn Brabantsbonte blouse aan en houten klompen ademt hij geschiedenis. Maar een eeuwenoude waterput in zijn eigen schuur, dat overkwam hem nog niet eerder: “Hij weegt bijna 500 kilo. Ik denk niet dat we in de gemeente Gilze en Rijen een boom hebben van deze afmeting.” Huub strekt ze armen wijd uit om aan te geven hoe groot de omtrek is.

"Als we de boomstam langzaam zouden laten drogen hoefden we verder niets te doen."

De boomstamwaterput, zoals hij officieel heet, is opgegraven uit een archeologisch veld op het Laarspad in Gilze. Daar worden op dit moment nieuwbouwhuizen gebouwd.

Voordat de bouw kon beginnen moesten archeologen eerst de bodem onderzoeken. Er werden maar liefst vijf waterputten ontdekt en ook bewijs dat er eerder mensen gewoond hebben op het veld.

De in twee stukken gezaagde boomstam.
De in twee stukken gezaagde boomstam.

De boom in Huubs schuur is de mooiste en de grootste van de vijf putten. Huub is verbaasd over de conditie van het hout.

“Ik had contact met het Scheepvaartmuseum om te vragen wat ik moet doen om hem te conserveren. Maar hij is prima geconserveerd. Als we hem langzaam zouden laten drogen hoefden we niets te doen, alleen het zand er even afvegen.” Om het te illustreren klopt Huib liefdevol tegen de boom: “Kerngezond hout.”

"Of ik de put voor de kerstdagen kon komen ophalen, want ze hadden ruimtegebrek."

Quirijnen liet al tijdens het onderzoek weten dat hij geïnteresseerd was in alles wat de archeologen zouden opgegraven. “Op een gegeven moment werd ik gebeld dat ik de put voor de kerstdagen kon komen ophalen, want ze hadden ruimtegebrek. Ik ben met mijn kameraad meteen in mijn auto gesprongen met een kar erachter."

Huub is nog steeds vol ontzag over wat er 1150 jaar geleden toch voor een werk verzet is door de vroege bewoners van Gilze. Zo’n enorme boom in tweeën hakken, uithollen en metersdiep in de grond zetten. Begin er maar eens aan. “Je ziet de sporen van hun arbeid nog steeds op de boom zitten. Ze liepen hier ook gewoon rond, hè. Ze woonden hier 300 meter vandaan.”

De houten waterput blijft niet eeuwig in de schuur van Huub staan. Er zijn al van allerlei plannen om de put op een goeie plek in Gilze tentoon te stellen. Net als de put die nu al in het centrum staat. De eerste gedachten gaan uit naar een plek in de nieuwbouwwijk waar hij uit de grond gehaald is. Het zou zo maar een begin kunnen zijn van een mooie route rond het thema water in het dorp Gilze.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.