Monique (72) stikte bijna in een frikandel en 112 was onbereikbaar

18 februari 2022 om 21:11 • Aangepast 28 februari 2022 om 14:14
nl
Vrijdagavond, etenstijd. De 72-jarige Corné Floresse en zijn vrouw Monique (72) uit Etten-Leur zitten samen aan tafel met zelfgebakken frietjes. Maar dan gaat het mis: een stuk frikandel blijft in de keel van Monique steken en ze krijgt geen lucht meer. In paniek belt Corné naar de hulpdiensten, maar door alle stormmeldingen zijn de lijnen overbelast en krijgt hij niemand te pakken.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

"Monique verslikte zich en toen kwam het stukje frikandel in haar keel vast te zitten", vertelt Corné geschrokken. "Ze kreeg geen lucht meer en voordat ik het goed en wel besefte, raakte ze bewusteloos. Het was afschuwelijk, ze zakte gewoon helemaal weg."

Gelukkig wist Corné hoe hij de Heimlich-greep moest doen. "Ik heb haar beetgepakt en probeerde zo haar luchtweg weer vrij te maken. Maar het leek niet te helpen. Ze bleef buiten bewustzijn en kwam niet bij."

"Toen dacht ik echt, het is gedaan. Ik ga mijn vrouw verliezen."

Snel belde de 72-jarige Corné 112. "Maar dat lukte niet. Ik kreeg niemand te pakken. Toen heb ik de huisartsenpost gebeld, maar ook daar nam niemand op en kreeg ik een bandje. Toen dacht ik echt, het is gedaan. Ik ga mijn vrouw verliezen."

Gelukkig zag Corné toen hoe zijn Monique langzaam weer bij kwam. Het stukje frikandel was toch losgeschoten uit haar keel. "Het gaat nu weer goed met haar, hoewel ze nog wel een beetje van de kaart is door wat er is gebeurd. Dat ik meteen heb ingegrepen, dat is echt haar redding geweest."

"Bij een levensbedreigende situatie moet je gewoon iemand aan de telefoon krijgen."

Nog steeds is hij verontwaardigd dat hij niemand kon bereiken bij de hulpdiensten. "Bij een levensbedreigende situatie moet je gewoon iemand aan de telefoon krijgen. Ik vind dat er meer telefoonlijnen beschikbaar moeten zijn. Want dit had helemaal verkeerd kunnen aflopen."

Door de vele meldingen als gevolg van storm Eunice raakte het noodnummer 112 vrijdag overbelast. De politie riep op om het noodnummer alleen nog te bellen bij levensgevaarlijke situaties.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.