Jack Mikkers legde aan Haagse ministers uit wat carnaval betekent

20 februari 2022 om 13:38 • Aangepast 21 februari 2022 om 09:57
nl
Burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch voerde talloze gesprekken in Den Haag om te politiek te overtuigen de horeca open te gooien met carnaval. Samen met een groep burgemeesters uit het zuiden vertelde hij wat het feest betekent en liet hen zelfs foto’s zien. Met succes, want door alle versoepelingen is de horeca volledig open met carnaval.
Profielfoto van Madhavi Raaijmakers
Geschreven door
Madhavi Raaijmakers

Mikkers startte samen met de burgemeesters van Tilburg, Eindhoven, Venlo en Maastricht de groep carnvalsburgemeesters op. “Dat deden we in januari, toen het er nog op leek dat de horeca niet verder open ging. Wij waren echt bezorgd’’, vertelde hij zondag in het Omroep Brabant-programma KRAAK.

“Er is in Den Haag niet zo veel wijsheid over carnaval. Het is niet dat we alleen naar de kroeg gaan. Voor het zuiden is dit feest echt belangrijk. Daarom heb ik ze uitgelegd wat het feest betekent voor mensen en heb ik ook foto’s laten zien. Je kan carnaval niet zittend vieren op anderhalve meter.”

Tijdens de persconferentie afgelopen dinsdag werden de versoepelingen aangekondigd. Minister Ernst Kuipers had toen ook een speciale oproep voor de carnavalsvierders. “Corona is niet weg. Vier het in eigen omgeving. Ga naar het café maar mijd de grote menigte.”

"Ik maak me wel zorgen over de openbare orde."

Dat is volgens Mikkers niet helemaal haalbaar. “We roepen de feestvierders wel op om de lokale horeca echt te ondersteunen. Vier dus ook carnaval in je eigen dorp of gemeente en kom niet allemaal naar Den Bosch.” Ook denkt Mikkers dat het beter is om carnaval te vieren met mensen die je goed kent. Want na twee jaar wachten is het voor iedereen weer even wennen om in een volle kroeg te staan. Je kan dan maar beter met je vrienden zijn en niet met vreemden.

“Ik maak me wel zorgen over de openbare orde. We hebben toen de horeca tot tien uur open was al gezien hoeveel en gedronken werd ’s avonds. De mensen zijn ook snel geïrriteerd. Ze zijn niet meer gewend zo dicht op elkaar te zitten. Daarom hebben we samen met horeca, beveiliging en politie afspraken gemaakt."

En ja, zelf duikt de burgemeester ook even het feestgedruis in. "Dan ben ik boer Mikkers. Maar mijn telefoon blijft aan en ik zal vooral Spa rood drinken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.