Met een thuistest hartfalen opsporen, Breda en Eindhoven zijn proefregio's

22 februari 2022 om 06:00 • Aangepast 28 februari 2022 om 14:18
nl
Tienduizenden inwoners van de regio’s Eindhoven en Breda kunnen deze zomer een speciale testkit thuisgestuurd krijgen waarmee hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en chronische nierschade vroegtijdig op te sporen zijn. Het gaat om een grootschalig onderzoek onder 50 tot 75 jarigen.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

Het onderzoek in Brabant wordt tegelijkertijd gehouden in de regio’s Utrecht en Arnhem. In totaal zullen 160.000 mensen uitgenodigd worden voor de thuistest. Deze test zal onder andere bestaan uit een urinetest op nierschade, een hartritmetest en een vragenlijst. Bij vroege tekenen van hart- en vaatziekten, nierschade of diabetes type 2 vindt een vervolgonderzoek plaats in een regionaal diagnostisch centrum.

In Nederland bestaat op dit moment nog geen landelijke en laagdrempelige aanpak om de genoemde aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen. Dat gebeurt wel bij bevolkingsonderzoeken op kanker. Terwijl de hart-, nier-, en diabetesproblemen op basis van bijvoorbeeld eiwit in de urine gemakkelijk op te sporen vallen. Reden voor de Hartstichting, de Nierstichting, het Diabetes Fonds en de Dutch Cardio Vasculaire Alliance (DCVA) om gezamenlijk een onderzoek te houden.

"Met de test kunnen ernstige complicaties worden voorkomen."

“Bij zo’n 20 tot 50 procent van de mensen zijn er vroege aanwijzingen voor diabetes type 2, chronische nierschade, of een hart- of vaataandoening. Hier merken zij niets van. Als deze ziekten in een vroeg stadium worden ontdekt en behandeld, voorkomen we het ontstaan van ernstige complicaties zoals nierfalen, beroerte, hartinfarct of hartfalen”, aldus Rebecca Abma-Schouten, hoofd Onderzoek en Zorginnovatie van de Hartstichting.

Het tijdig opsporen, behandelen en voorkomen van ziekten heeft voor de fondsen hoge prioriteit. "Nu al zijn er in Nederland in totaal 1,5 miljoen mensen met hart- en vaatziekten, 1,7 miljoen mensen met chronische nierschade en ruim 1 miljoen mensen met diabetes type 2. Dit aantal zal de komende jaren naar verwachting door vergrijzing toenemen."

"Resultaten veelbelovend."

Het Check@Home onderzoek moet uiteindelijk landelijk uitgerold worden. Het is een vervolg op de NierCheck die in Breda is gehouden. De resultaten van dit onderzoek worden in de zomer bekendgemaakt. "Vanwege de coronapandemie is dat later dan de bedoeling maar de resultaten zijn veelbelovend", aldus een woordvoerder van de Nierstichting.

Het project om aandoeningen op te sporen heeft een budget van 8,9 miljoen euro dat wordt betaald door onder meer de fondsen en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De uitnodigingen voor het onderzoek worden rond de zomer aan de doelgroep verstuurd.

LEES OOK: Grootschalig onderzoek naar nierschade in Breda, landelijke primeur met thuistest voor inwoners

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.