Video

Ireen Wüst is Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau

22 februari 2022 om 14:22 • Aangepast 23 februari 2022 om 14:15
nl
Schaatsster Ireen Wüst is voor haar uitzonderlijke prestaties op de Olympische Winterspelen benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Ze is de eerste wintersporter ooit die deze onderscheiding heeft gekregen. "Een heel grote verrassing.”
Profielfoto van Leon KerstenProfielfoto van NOS
Geschreven door

Als Commandeur van Oranje staat Wüst in een bijzonder rijtje met Dick Bruna, Karel Appel en Jeroen Krabbé. De 35-jarige schaatsster uit Goirle schreef in Peking geschiedenis door als eerste sporter bij vijf Winterspelen op rij olympisch goud te veroveren. Na schaker Max Euwe die in 1979 Commandeur werd, is Wüst pas de tweede sporter met deze onderscheiding.

Op bezoek bij de koning werd ze verrast. “Ik dacht: ik krijg weer een heel mooi beeldje waar ik al een verzameling van heb", zei ze tegen de NOS.

"Dan ben je echt de grootste."

Ook premier Mark Rutte richtte zich in zijn toespraak speciaal tot Wüst: "Je was in 2006 de jongste Nederlandse olympisch kampioen op de Winterspelen. En nu ben je de enige atleet ter wereld die op vijf achtereenvolgende Winterspelen individueel goud won. Dan ben je echt de grootste."

Wüst zet na dit seizoen een punt achter haar imposante loopbaan, waarin ze in totaal dertien olympische medailles veroverde. Op 12 maart neemt ze afscheid in Thialf, waar ze als olympisch kampioene haar laatste 1500 meter zal rijden. De schaatshal in Heerenveen is uitverkocht.

LEES OOK:

Brabantse olympiërs gehuldigd: 'Onze vader is zo trots'

Prachtige olympische carrière van Ireen Wüst voorbij: 'Het is mooi geweest'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.