Dianne strijdt in rechtszaal voor sportprothese: 'Het wordt een lange adem'

25 februari 2022 om 07:00 • Aangepast 25 februari 2022 om 12:51
nl
Dianne Vugts (49) uit Vlijmen trekt ten strijde tegen haar zorgverzekeraar. Ze leeft met een geamputeerd been en wil na jaren stilzitten weer hardlopen. Dat kan alleen met een speciale sportprothese. Maar volgens Interpolis/Achmea heeft ze die niet nodig, omdat ze ook andere sporten kan beoefenen. Ze stapt naar de rechter, in april staat ze tegenover de zorgverzekeraar.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Dianne kampte ruim tien jaar met hevige pijn door uitbehandelde enkelartrose en chronisch pijnsyndroom. Voor die tijd sportte ze veel en hield ze van hardlopen.

Het amputeren van haar been anderhalf jaar geleden kwam als een verlossing. Haar pijn verdween, ze zag weer mogelijkheden om te sporten. “Ik was kilo’s aangekomen, ben depressief geweest maar na die operatie wilde ik doen wat ik zo lang gemist had!”

"Ik kan boodschappen doen en naar mijn werk. Daar moet je het mee doen."

Een jaar geleden maakte ze kennis met een sportblade tijdens een uitleentraject voor sporthulpmiddelen. Een half jaar mocht ze een op maat gemaakte blade proberen. En die beviel ontzettend goed. Maar omdat de prothese geleend was, moest ze hem weer inleveren.

Ze wil nu graag een eigen sportblade en trok aan de bel bij haar zorgverzekeraar. Zo'n sportprothese kost zeker 7000 euro. Maar de verzekeraar vergoedt alleen een prothese voor het dagelijks leven. “Met deze prothese kan ik volgens de zorgverzekeraar voldoende doen, ik kan boodschappen doen en ik kan naar mijn werk. Daar moet je het mee doen.”

De zorgverzekeraar wees naar de gemeente, waar ze vanuit het potje WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) een bedrag vergoeden. Maar ook dat was niet genoeg.

"In het zwembad moet ik met mijn stomp naar de badrand hupsen."

“Op mijn LinkedIn plaatste ik foto's van hydro-therapie. De zorgverzekeraar ziet dat als zwemtraining en vindt dat ik wel kan gaan zwemmen. Zij hebben geen idee hoe vervelend het is om in een zwembad met een stomp naar de badrand te hupsen. Hoe je aangestaard wordt. Volgens mij heb ik het recht om zelf te kiezen welke sport ik beoefen.”

Dianne is bereid om zelf bij te dragen aan een blade, ze wil best meer zorgpremie betalen indien nodig. Maar het steekt haar dat een verzoek wordt afgewezen terwijl de zorgverzekeraar nooit de moeite heeft genomen om persoonlijk haar motivatie te horen.

Dat is ook de reden dat Dianne een zaak heeft aangespannen. Ze hoopt uiteindelijk op een loket waar mensen met een beperking terecht kunnen voor een sportprothese, zodat zij de weg van kastje naar de muur niet meer hoeven af te leggen.

"Sporten levert zoveel gezondheidswinst op."

“Ik weet dat het een lange adem wordt maar als ik niets doe, gebeurt er niks. Sporten levert zoveel gezondheidswinst op, dat moet een zorgverzekeraar toch toejuichen?”

Interpolis/Achmea is bekend met het verhaal en bevestigt dat er in april een zaak dient. Omdat zij hiermee binnenkort voor de rechter staan, kunnen ze niet verder op de zaak ingaan. De zorgverzekeraar zegt dat de overheid de samenstelling van het basispakket bepaalt en dat zij de richtlijnen uit de Zorgverzekeringswet volgen.

LEES OOK: Het onderbeen van Dianne werd geamputeerd en dat bleek een opluchting

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.