Liveblog

Coronanieuws: wisselende reacties op aankondiging stopzetting steunpakket

25 februari 2022 om 15:53 • Aangepast 26 februari 2022 om 12:15
nl
In dit liveblog hielden we je deze vrijdag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Kabinet stopt 1 april met coronasteunmaatregelen, niet iedereen is er blij mee.
  • Er lagen vrijdagochtend 221 coronapatiënten in de ziekenhuizen in Brabant.
  • Het aantal besmettings- én sterfgevallen in ons land blijft dalen.
  • Elke bezoeker van groot evenement moet zich voortaan laten testen.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten.

20.30

NOC*NSF: logisch dat coronasteun stopt, maar andere steun nodig

Nederlandse sportkoepel NOC*NSF vindt het "niet onlogisch" dat het kabinet de belangrijkste coronasteunmaatregelen per 1 april stopzet. Volgens Erik Lenselink, manager Corporate Affairs bij NOC*NSF, hebben sportbonden en clubs echter wel andere steun nodig voor de langere termijn. "Want we vrezen dat het na-ijleffect nog jaren kan voortduren."

Volgens NOC*NSF blijven investeringen nodig om de Nederlandse sport weer 'de oude' te laten worden en vooral om de bevolking weerbaarder, actiever en fitter te maken.

19.55

'Verplichte coronatest uitgeprocedeerden'

Het kabinet wil het mogelijk maken om uitgeprocedeerde asielzoekers die verplicht weg moeten, onder dwang een coronatest af te nemen als zij dat weigeren. Ook zou de Dienst Terugkeer en Vertrek de uitslag van de test moeten kunnen vernemen.

Tijdens de coronapandemie kwam het steeds vaker voor dat vreemdelingen die verplicht het land uit moeten, dat kunnen voorkomen door een coronatest te weigeren. Vorig jaar was dit de belangrijkste oorzaak ervan dat uitzettingen mislukten. Op dit moment hoeven ze niet aan een test mee te werken, meldde het ministerie van Justitie eerder. In de eerste negen maanden van vorig jaar werden 940 vluchten van mensen geannuleerd na een weigering van een coronatest.

19.20

Herhaalprik tegen corona bij GGD Hart voor Brabant

De GGD Hart voor Brabant gaat vanaf vrijdag 4 maart herhaalprikken tegen corona zetten. Vanaf die dag komen de eerste mensen in aanmerking. Tussen de herhaalprik en de laatste booster moeten ten minste 3 maanden zitten. Mensen van 70 jaar en ouder, bewoners van verpleeghuizen, volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige immuunstoornis ontvangen vanaf 26 februari een uitnodiging en kunnen dan hun afspraak inplannen. Als hun partner ook in aanmerking komt dan kunnen zij samen de vaccinatie krijgen op een GGD-locatie. De herhaalprik is alleen op afspraak te verkrijgen.

18.50

Cultuur vindt stopzetten steun te vroeg

Het stopzetten van de steunpakketten komt voor de cultuursector te vroeg, want het gaat zonder compensatie niet lukken om 'alles weer op te starten.' Dit zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP). Hij verwacht dat de producenten de komende maanden 'nog volop verlies draaien.'

Het coronasteunpakket van het kabinet stopt vanaf 1 april. Dit betekent dat steunregelingen waarmee bedrijven een tegemoetkoming kregen voor loonkosten, vaste lasten en het uitstel van belastingbetalingen, worden gestaakt. Daarnaast komt er een eind aan een speciale regeling voor zelfstandigen.

"Om de vrije theaterproducenten op de been te houden, is ook bij volledige opening van de theaters branchespecifieke aanvullende steun onontbeerlijk", meent Van der Ham. De VVTP bestaat uit ongeveer dertig theater- en muziekproducenten, die samen voor naar schatting 70 procent van het professionele podiumaanbod in Nederland zorgen. "Onder meer vanwege de nagenoeg stilgevallen kaartverkoop tijdens de lockdown van de afgelopen maanden kost het tijd om die kaartverkoop weer in te lopen."

17.00

CNV vindt stopzetting coronasteun 'logisch'

Het einde van de belangrijkste coronasteunmaatregelen per 1 april is 'logisch', zegt voorzitter Piet Fortuin van vakbond CNV. Bij hem overheerst de opluchting dat de coronabeperkingen zo goed als voorbij zijn.

Eerder deze vrijdag werd bekend dat het coronasteunpakket van het kabinet na eind maart niet wordt verlengd. De steunregelingen waarmee bedrijven een tegemoetkoming kregen voor loonkosten en vaste lasten en het uitstel van de belastingbetalingen worden gestaakt. Ook een speciale regeling voor zelfstandigen wordt gestopt.

"Maar", zegt Fortuin, "op het moment dat er weer maatregelen komen, moet ook de steun weer terugkeren. Daarbij moeten we ons realiseren dat corona niet weg is, dus goed ons verstand blijven gebruiken met hygiënemaatregelen."

15.52

Geen grap: per 1 april eind aan steunpakket rijk

Het coronasteunpakket van het kabinet stopt vanaf 1 april. De steunregelingen waarmee bedrijven een tegemoetkoming kregen voor loonkosten en vaste lasten en het uitstel van de belastingbetalingen worden gestaakt. Ook een speciale regeling voor zelfstandigen wordt gestaakt, omdat ze niet meer nodig is, meldt het kabinet.

Het gaat om de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en het zogeheten generieke uitstel van belastingbetalingen. De garantieregelingen voor evenementen blijven wel bestaan, meldt het kabinet, evenals specifieke leenregelingen voor cultuur en monumenten.

Omdat het coronavirus nog wel even in de samenleving aanwezig zal blijven, komt het kabinet later nog met een lange-termijnaanpak en een plan voor de schulden die ondernemers hebben opgebouwd.

15.50

Aantal besmettingen en sterfgevallen blijft dalen

De omikrongolf van het coronavirus verliest steeds meer kracht. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 37.617 besmettingen bevestigd en geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor een vrijdag is dat het laagste aantal in zes weken tijd.

In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM 260.552 meldingen van positieve tests. Dat komt neer op gemiddeld 37.217 nieuwe gevallen per dag, het laagste niveau sinds 20 januari. Het gemiddelde daalt voor de dertiende dag op rij en ligt 36 procent lager dan vorige week.

Het RIVM kreeg bericht dat acht mensen aan de gevolgen van hun besmetting zijn overleden. In de afgelopen week zijn 75 sterfgevallen gemeld, gemiddeld bijna elf per dag. Dat is het laagste niveau in bijna twee weken tijd.

14.50

Kabinet komt met regeling voor zorgpersoneel met long COVID

Er komt een overbruggingsregeling voor zorgmedewerkers die door langdurige COVID hun baan dreigen te verliezen. De regeling is ingericht voor mensen die in het begin van de coronacrisis ziek zijn geworden en sindsdien niet meer kunnen werken. Normaal gesproken zouden zij na twee jaar ziekte ontslagen mogen worden. Met de nieuwe regeling kunnen zij ten minste een half jaar langer in dienst gehouden worden, meldt minister Conny Helder.

Het ministerie dekt niet alle kosten. "Omdat in de zorg destijds de grootste risico's zijn gelopen op contact met besmette mensen, en omdat er door de hoge druk op de zorg minder ruimte was voor re-integratie, bieden we zorgwerkgevers tijdelijke ondersteuning aan om zorgmedewerkers met langdurige klachten na een COVID-besmetting langer in dienst te houden", aldus de minister in een verklaring over de regeling.

De nieuwe regeling wordt opgetuigd voor zorgpersoneel dat ziek werd tussen maart en december 2020. Onder meer de vakbond FNV had om een dergelijke regeling gevraagd.

14.30

Weer daling van het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen vrijdag 1513 patiënten met het coronavirus, 42 minder dan een dag eerder. Daarmee is het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis voor de derde dag op rij gedaald, laten de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zien. Op de intensive cares liggen 159 patiënten met Covid-19, 4 minder dan op donderdag.

Een deel van de opgenomen patiënten dat positief is getest op het coronavirus is in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak opgenomen. Na het doen van een coronatest blijkt dat ze toevallig positief zijn. Het LCPS maakt geen onderscheid in de dagelijkse ziekenhuiscijfers tussen patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.

12.00

Fijn fisje met 1500 bezoekers mét en zonder QR-code, zo kan dat

Wel of niet testen voor het carnavalsfeest? In Geffen staat een tent voor 1500 mensen en moet je testen om binnen te mogen. In Schaijk hebben ze ook zo’n grote tent, maar mag je binnen zonder een test gedaan te hebben. Hoe zit dat? We zochten het uit.

11.38

NS blijft impact coronacrisis voelen

De Nederlandse Spoorwegen hebben ook in 2021 flink te lijden gehad onder de coronacrisis en de beperkende maatregelen om de virusuitbraak tegen te gaan. Het aantal reizigers lag 48 procent lager dan voor de pandemie en de Nederlandse reizigersopbrengsten vielen 1,1 miljard euro lager uit dan voor corona, meldde de NS bij de publicatie van de jaarcijfers.

Dankzij steun van de overheid wist het bedrijf het verlies wel te beperken, maar de NS wil ook dit jaar weer steun om de dienstregeling in stand te houden.

11.15

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen lagen vrijdagochtend 221 coronapatiënten, iets meer dan donderdag. Dat blijkt uit de dagelijkse ROAZ-cijfers. De afgelopen 24 uur werden in de Brabantse ziekenhuizen 38 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat er 30 coronapatiënten het afgelopen etmaal ontslagen werden. Een werd er overgeplaatst en twee coronapatiënten overleden de afgelopen 24 uur in de Brabantse ziekenhuizen.

10.43

Twee jaar corona: zoveel besmettingen telde jouw gemeente

Bijna 6,2 miljoen besmettingen en ruim eenentwintigduizend sterfgevallen: dat is de grimmige tussenstand na twee jaar coronavirus in Nederland. Dit weekend is het precies twee jaar geleden dat de eerste coronabesmetting in Nederland werd vastgesteld. Op 27 februari werd duidelijk dat een man uit Loon op Zand besmet was met het virus.

ANP en LocalFocus zetten het aantal besmettingen en sterfgevallen vanaf deze eerste besmetting tot en met gisteren op een rijtje. Van de twintig grootste gemeenten telt Utrecht relatief de meeste besmettingen per duizend inwoners . Amersfoort en Den Bosch volgen op de lijst.

In de afgelopen twee jaar overleed één op de 820 Nederlanders aan het coronavirus. Alleen in de Gelderse gemeente Rozendaal viel géén coronadode te betreuren.

Zoveel besmettingen telde jouw gemeente in twee jaar tijd:

Wachten op privacy instellingen...

Het werkelijke aantal coronabesmettingen - en herbesmettingen - ligt waarschijnlijk hoger dan uit de RIVM-cijfers op valt te maken. Pas vanaf 1 juni 2020, pas na de eerste golf, kon iedereen met klachten zich bij de GGD laten testen. Ook nu is het nog aannemelijk dat niet iedereen zich laat testen, of überhaupt niet in de gaten heeft besmet te zijn met het coronavirus.

10.00

Dit zijn de versoepelingen van vandaag nog eens op een rijtje:

  • de verplichte afstand van 1,5 meter geldt niet meer
  • in bijvoorbeeld de horeca, bioscopen en musea hoef je geen coronatoegangsbewijs meer te laten zien
  • in de horeca gelden de normale openingstijden weer; ook is een vaste zitplaats niet meer verplicht
  • een mondkapje dragen is alleen nog verplicht in het openbaar vervoer, op stations en op luchthavens en in het vliegtuig
  • bijeenkomsten binnen met meer dan 500 mensen zonder vaste zitplaats, zoals de nachthoreca en festivals, zijn weer mogelijk. Hiervoor geldt wel: testen voor toegang (1G)

Het blijft voor iedereen wel verstandig om zich nog steeds aan de basisadviezen te houden. Het gaat om adviezen die de verspreiding van het virus aantoonbaar beperken, zoals:

  • thuisblijven bij klachten
  • regelmatig een zelftest doen
  • binnen zorgen voor voldoende frisse lucht

Ook blijft het advies om de helft van de tijd thuis te werken gelden. Op 15 maart beoordeelt het kabinet opnieuw of de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies nog van kracht moeten blijven.

03.30

Elke bezoeker van groot evenement moet zich voortaan laten testen

De coronamaatregelen worden vrijdag verder versoepeld,. Bij kleine evenementen hoeft niemand meer een coronatoegangsbewijs te laten zien. Mensen hoeven ook geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden, al geeft het kabinet 'een dringend advies' dit wel te doen. Op veel minder plekken moeten mensen mondkapjes dragen. Iedereen die een groot evenement bezoekt moet zich voortaan wel laten testen op het virus. Het maakt hierbij niet uit je gevaccineerd bent of niet.

03.30

Geen grote evenementen tijdens carnaval

Carnaval moet het dit jaar in het zuiden zonder grote evenementen stellen. Wat niet wil zeggen dat er geen feest wordt gevierd. Dat concentreert zich dit jaar in en rond de kroegen. Maar beperkt: de burgemeesters roepen in verband met de coronapandemie op het feest lokaal te houden. Ze vragen mensen van boven de grote rivieren dit jaar niet te komen.

03.29

NS komt met cijfers over 2021, blik op impact coronacrisis

De Nederlandse Spoorwegen (NS) publiceren de financiële cijfers over 2021. Daarbij zal vooral worden gelet op de impact van de coronacrisis op de prestaties van de NS. Eerder werd al bekend dat het aantal reizigers vorig jaar door de lockdownmaatregelen nog altijd fors lager was dan voor de uitbraak van de pandemie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!