Brabanders willen gevluchte Oekraïners helpen: 'Ze mogen hier slapen'

28 februari 2022 om 22:07 • Aangepast 8 maart 2022 om 11:52
nl
Mensen uit alle delen van Brabant bieden slaapplekken aan voor mensen die Oekraïne ontvluchten. Ze reageren op een oproep nadat een bus is ingezet om tientallen Oekraïners van Polen naar Nederland te brengen.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

'Wie wil mensen die met een bus opgehaald worden uit Polen helpen met een slaapplek voor de komende week?' De animo nadat in een Facebookgroep deze vraag gesteld werd, was hartverwarmend. Verschillende Brabanders hebben wel een plekje over waar de vluchtelingen een paar dagen, paar weken of desnoods langer kunnen blijven.

Zo biedt Roy uit Veldhoven een kamer aan voor twee volwassenen met een kind of twee kinderen en een volwassene. "Nederlandse gastvrijheid bieden, dat is het minste wat we kunnen doen. Asielzoekerscentra zitten allemaal vol, bovendien zijn het Europeanen die ons land binnenkomen. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, hebben we genoeg plek," zo meent de gastvrije Roy.

"Er is nu hulp nodig."

"Ik heb een gastenkamer met een dubbel bed, daar kan wel een matrasje bij voor een kind. Het maakt me niet uit dat ik niet weet hoe lang die mensen blijven. Hopelijk is de oorlog snel voorbij. Maar eerst maar eens proberen te helpen en dan kijken naar de details van de opvang. Er is nu hulp nodig."

Dat vindt ook Kris uit Son. De Engelssprekende Pool stelt een kamer open voor een moeder en kind. "Er is een catastrofe gaande. We moeten iets doen, we kunnen niet wegkijken. Ik heb al geld gedoneerd, maar wilde meer doen. Het maakt me niet uit hoe lang ze blijven. Het is een vreselijke situatie. Volgende keer kan iemand uit Polen de dupe zijn als Poetin daar binnenvalt."

Wil je ook woonruimte voor deze actie aanbieden? Dat kan hier.

LEES OOK: Gemeenten zoeken opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.