Veel minder coronapatiënten in ziekenhuizen, wel carnavalsopleving verwacht

1 maart 2022 om 15:14 • Aangepast 2 maart 2022 om 09:33
nl
De coronabezetting in de Brabantse ziekenhuizen is afgelopen week fors gedaald. Ook het aantal mensen met een positieve coronatestuitslag nam af. Wel verwachten de drie Brabantse GGD's een virusopleving door carnaval en de vrijdag versoepelde coronamaatregelen.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Waar vorige week nog 239 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen lagen, zakte dat de afgelopen zeven dagen naar 178. Ook het aantal nieuw opgenomen mensen met corona daalde: van 160 vorige week naar 149. Dat blijkt uit cijfers van het Regionaal Overleg Acute Zorg in onze provincie.

Met 24 coronapatiënten op de intensive care blijft de situatie daar stabiel. Iets meer dan 30 procent van alle coronapatiënten in de ziekenhuizen ligt daar niet door de coronabesmetting, maar vanwege een andere reden.

Ziekenhuisbezetting door coronapatiënten in Brabant (bron: ROAZ).
Ziekenhuisbezetting door coronapatiënten in Brabant (bron: ROAZ).

Ook het het aantal vastgestelde besmettingen in onze provincie zakte afgelopen zeven dagen, namelijk van 42.000 naar 31.000. Daarmee loopt Brabant in de landelijke pas. Waar het RIVM in heel Nederland vorige week nog 310.000 infecties meldde, zijn dat er deze week 245.898.

'Voldoende testcapaciteit'
De drie GGD's in onze provincie verwachten dat het aantal besmettingen komende week echter gaat toenemen. Veel coronamaatregelen verliepen vrijdag, de dag waarop carnaval losbarstte. "Mensen zullen zich weer vrijer door de samenleving bewegen. Het aantal contacten dat mensen hebben, neemt toe", schrijft de GGD West-Brabant.

Volgens de GGD's kunnen ze niet inschatten hoe hoog de verwachte piek wordt. Wel laten ze weten 'voldoende medewerkers' klaar te hebben staan om testen af te nemen: "Er is voldoende testcapaciteit om deze piek op te kunnen vangen."

LEES OOK: Minder nieuwe coronapatiënten naar ziekenhuis, omikrongolf op zijn retour

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.