Video

Kroegen sturen vergeten carnavalsjassen naar Oekraïne: 'Wel eerst wassen'

2 maart 2022 om 19:45 • Aangepast 3 maart 2022 om 10:30
nl
Kroegeigenaren in Breda zijn een hulpactie begonnen voor Oekraïne. Deze week verzamelen en wassen zij de jassen die met carnaval werden achtergelaten, en laten die naar het land in oorlog brengen. "Ik denk dat ik tussen de 500 en 700 carnavalsjassen op kan halen", zegt initiatiefneemster Sylvia Rietveld.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

De verschaalde bierlucht dampt haast van de stapel af in café Nummer 10 in de Vismarktstraat. Eigenaresse Sylvia Rietveld heeft zelf al zo'n veertig, vaak nog natte jassen uit haar kroeg gevist. De eigenaren zijn de jassen met carnaval kwijtgeraakt of vergeten en hebben ze niet meer opgehaald.

"Het ruikt niet echt lekker", lacht Sylvia als ze de jassen sorteert. "Maar het is geen rotzooi hoor. Er zitten echt dure merken bij. Troep halen we ertussenuit. En mensen hebben natuurlijk nog dagen de tijd om hun jas te komen halen."

"Het is prima dat wij weer mogen als horeca, maar laten we de rest van de wereld niet vergeten."

Net als veel mensen werd ook Sylvia geraakt door de oorlog in Oekraïne, die net voor het carnavalsfeest begon. "We waren carnaval aan het draaien en ondertussen zag ik de ellende in Oekraïne op tv en op Facebook voorbij komen. Er werd om hulpgoederen gevraagd en ik wilde helpen. Toen bedacht ik om de vergeten jassen te verzamelen. Het is prima dat wij weer mogen als horeca, maar laten we de rest van de wereld niet vergeten."

En dus schakelde Rietveld de andere kroegbazen in. "We hebben een heel grote gezamenlijke groepsapp voor de Bredase horeca en daar deed ik een oproep. Die is enthousiast ontvangen en ik verwacht wel 500 tot 700 jassen in te zamelen."

"We maken de jassen schoon, want ik denk dat ze er anders niet op zitten te wachten."

Sylvia is er nog niet helemaal uit hoe ze de jassen in Oekraïne krijgt, maar er staan wat lijntjes uit. "Die komen er wel hoor, desnoods rijd ik zelf", zo zegt ze.

En de carnavalsjassen gaan ook schoon richting Oost-Europa. "We hebben wasserette Jut en Juul bereid gevonden om ze voor ons tegen kostprijs schoon te maken", besluit Sylvia Rietveld. "Ik denk dat ze in Oekraïne anders niet op de jassen zitten te wachten, haha."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.