Russische school in Eindhoven maakt zich zorgen: 'Kunnen we nog les geven?'

6 maart 2022 om 10:00 • Aangepast 6 maart 2022 om 10:43
nl
Het zijn verwarrende tijden voor het centrum voor Russische taal in Eindhoven. De docenten en de leiding leven mee met de inwoners van Oekraïne en Rusland. Maar vooral denken ze deze tijd aan de meisjes en jongens die allerlei lessen op hun school volgen. “Veiligheid staat voorop.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

“Onze kinderen zijn niet verantwoordelijk voor wat er in de Oekraïne is gebeurd, maar toch moeten we op hen letten”, stelt Aljona Boitsova. Elke zondag geeft het hoofd van de school met haar collega’s les aan tweehonderd meisjes en jongens van vier tot zeventien jaar.

"Absoluut verschrikkelijk wat er in Oekraïne gebeurt."

Door de carnavalsvakantie heeft het personeel de scholieren sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne niet gesproken. Dat zal pas op zijn vroegst volgende week zondag kunnen. Dit wil niet zeggen dat het team stilzit. “De zorgen zijn echt heel erg groot. Het is absoluut verschrikkelijk wat er allemaal gebeurt in Oekraïne”, vertelt Boitsova.

“De vraag is hoe we verder kunnen gaan. Gaan we les geven, gaan we hulp verlenen? Het verandert elke dag. We bekijken wat de beste manier is om de lessen te hervatten. Ook om op de juiste wijze met emoties om te gaan. Verder krijgen we ook telefoontjes van ouders, met allerlei vragen. Het is ellendig voor heel veel mensen. We geven voornamelijk les aan Nederlandse kinderen van wie hun ouders oorspronkelijk uit diverse landen komen, zoals bijvoorbeeld Nederland, Rusland en Oekraïne, maar ook Armenië, Azerbeidzjan, Moldavië en Wit-Rusland. En die hebben weer familie in deze landen. Zo raakt de oorlog mensen aan vele kanten.”

"Politiek en religie laten we buiten beschouwing."

De multiculturele gemeenschappelijke stichting Buratino bestaat 22 jaar. Boitsova: “Ons aanbod moet je zien als aanvulling op wat de leerlingen doordeweeks op hun eigen school krijgen. Al die tijd dat we hier zitten hebben we politiek en religie buiten beschouwing gelaten en dat is nu niet anders. De Russische cultuur is wel belangrijk. We hebben vanaf de start een goede reputatie opgebouwd en daar zijn we trots op. Onze scholieren komen niet alleen uit Eindhoven, we hebben ook meisjes en jongens uit Maastricht, Nijmegen, Venlo en België.”

De deelnemers aan de weekendschool leren lezen en schrijven in het Russisch en leren over de Slavische literatuur. Bovendien kunnen ze er borduren, dansen, knutselen, muziek maken en sporten. En sinds kort hebben de scholieren er ook de mogelijkheid het staatsexamen vwo Russische taal en literatuur te doen. “Nogmaals: het gebeurt allemaal in een fijne sfeer en dat hopen we te blijven ervaren”, aldus Boitsova.

"De kinderen mogen niet de dupe worden."

“Ons onderwijzend personeel bestaat uit vrijwilligers van verschillende nationaliteiten die al vele jaren zij aan zij werken. Hun taak en die van de ouders is ervoor te zorgen dat de kinderen niet de dupe worden van deze verschrikkelijke situatie. Onze school is er voor hen: de kinderen moeten dus beschermd worden. Ieder van ons staat klaar om te helpen en ondersteuning te bieden aan iedereen die zich in een moeilijke situatie bevindt. Ik weet niet hoe het toekomstbeeld van onze school zal veranderen, maar dat is op dit moment voor latere zorg. Het belangrijkste is dat de vredige situatie in Oekraïne zo snel mogelijk terugkeert.”

"Er zijn zoveel mensen met zoveel meningen."

Svetlana Tompodi geeft in Esch lessen Russisch en Grieks aan volwassenen uit de wijde regio. Het gaat in de regel om Nederlanders die deze talen onder de knie willen krijgen, omdat ze bijvoorbeeld van plan zijn of waren om naar Rusland te reizen. Ook bij Tompodi liggen de activiteiten door de carnavalsvakantie stil.

Vanaf volgende week donderdag hoopt Tompodi, die een Russische én Griekse achtergrond heeft, haar cursisten weer te begroeten. Ze heeft nog geen afmeldingen gehad. Bang dat dat gebeurt vanwege haar politieke voorkeur is ze niet. De docente steekt, zo zegt ze, haar anti-Poetinhouding niet onder stoelen of banken.

Bij 'Rusles for you' in Breda gaan de lessen ‘gewoon’ door. “Maar”, bezweert de vrouw die de opleiding verzorgt, "het zou niet professioneel zijn als we het over politiek gaan hebben. Bovendien zijn er zoveel mensen met zoveel meningen. Het is een ramp wat zich in Oekraïne voltrekt en voor families elders, maar over mijn politieke voorkeur laat ik me niet uit.” Bij Rusles for you in Breda volgen ongeveer twintig volwassenen uit heel Brabant dagelijks lessen Russisch.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!