Oekraïens gezin dat gestrand is op de A67 is dankbaar voor alle hulp

3 maart 2022 om 17:55 • Aangepast 4 maart 2022 om 09:25
nl
Dodelijk vermoeid, maar ontzettend dankbaar. Zo voelt het gezin uit Oekraïne zich, dat woensdagavond strandde langs de snelweg A67 bij Asten. Volgens Jeroen van Aarle van de politie is de voor het oorlogsgeweld gevluchte familie blij met alle hulp die ze kreeg.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Aanvankelijk dacht de politieman dat hij met een heel andere situatie te maken had. “We kregen donderdagmorgen tegen een uur of tien een spoedmelding dat iemand de snelweg was overgestoken, wat heel gevaarlijk is”, vertelt de agent. “Al snel zagen we een vrouw en twee kinderen in een auto zitten. Aan de overkant van de weg, bij parkeerplaats De Leysing, zagen we een man uit een tankstation komen. In plaats van ingrijpen moesten we gaan helpen.”

De man had eten en drinken gekocht voor zijn vrouw en kinderen van zeven en elf. Van Aarle pikte hem aan de overkant van de snelweg op met zijn politiewagen en reed met hem naar zijn gezin. Onderweg werd de agent snel duidelijk hoe de vork in de steel zat. Hij had te maken met een diep menselijk drama.

"Het leek wel alsof het hele land in de file stond."

“De man vertelde dat hij uit Oekraïne kwam. Toen de oorlog in zijn land uitbrak, was hij in Engeland waar hij werkt. Hij is toen in zijn auto gestapt om zijn vrouw en kinderen op te halen in Oekraïne.

Ze hebben er samen drie dagen over gedaan om bij de grens te komen. Het leek wel, zei hij, alsof het hele land in de file stond. Nadat ze Oekraïne achter zich hadden gelaten, reden ze weer drie dagen in één stuk door totdat bij Asten de auto het begaf en ze stil kwamen te staan. In die wagen hebben ze ook de nacht doorgebracht.”

Toen de politieman de vader had afgezet bij zijn gezin, zocht hij contact met de ANWB. “Daar boden ze, heel hartverwarmend, belangeloos aan de auto te repareren. Maar het probleem aan de auto bleek veel groter te zijn. Daarop hebben we contact gezocht met de gemeente om te kijken of ze ergens konden overnachten. Wij hebben in ieder geval mensen blij gemaakt en dat werd ook zeer gewaardeerd. Ze stonden gewoon perplex, omdat ze eigenlijk nergens om gevraagd hadden. Een van de kinderen plukte wat mooie blaadjes en gaf die als dank aan hulpverleners.”

"Dit doet echt wat met je."

Politieman Van Aarle vertelt het nog net niet met een brok in zijn keel, maar het laat hem niet onberoerd. “Als je zo'n schrijnend verhaal meemaakt, dan ga je je toch afvragen hoe je het zelf zult vinden als je in zo’n situatie terechtkomt als die mensen uit Oekraïne. Dit doet echt wat met je.”

Ondertussen is duidelijk geworden dat de pechvogels uit Oekraïne op zijn vroegst vrijdag de reis met hun Audi kunnen voortzetten. Hun wagen is door de ANWB naar een garage in het Limburgse Ysselsteyn gebracht. Volgens Martijn Berende van dat bedrijf moeten er ‘helaas’ onderdelen worden besteld, maar die zullen zo snel mogelijk worden geleverd. Het gezin kan ondertussen bijkomen in een hotel.

LEES OOK: Oekraïens gezin strandt op A67 na dagenlange vlucht voor oorlog

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.