Kabinet wil dat Brabant 6000 Oekraïense vluchtelingen opvangt

4 maart 2022 om 12:43 • Aangepast 4 maart 2022 om 15:35
nl
Den Haag wil dat Brabant 6000 oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne opvangt. De helft moet op korte termijn al beschikbaar zijn. De voorbereiding is al begonnen. In Midden- en West-Brabant wordt niet gedacht aan tenten, maar aan woonruimte die geschikt is voor langere tijd.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Elke veiligheidsregio in het land zou tweeduizend mensen onderdak moeten gaan bieden. Brabant heeft drie van die veiligheidsregio's.

Na overleg met het Veiligheidsberaad, waarin alle Veiligheidsregio's zitten, komt het ministerie van Justitie en Veiligheid vrijdag met deze aantallen naar buiten. "Veel veiligheidsregio's en gemeenten zijn al volop bezig om dit voor te bereiden", laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Volgens Marieke van Wijk van de Veiligheidsregio Midden en West-Brabant wordt momenteel al een inventarisatie gemaakt in alle gemeentes om te kijken waar de vluchtelingen kunnen worden opgevangen. Binnen twee weken moeten per veiligheidsregio duizend plekken worden aangewezen.

"Geen tentenkampen, want deze mensen zijn al genoeg getraumatiseerd."

"Daarbij denken we niet aan tentenkampen, want deze mensen zijn al genoeg getraumatiseerd", vertelt ze. "We willen juist een plek creëren waar ze enige tijd kunnen blijven, zonder dat ze nog eens verschillende keren moeten verhuizen."

Van Wijk vervolgt: "We denken aan leegstaande panden, zoals verzorgingshuizen waar momenteel niemand woont. Het is een hele operatie, en we doen dit met zorg."

Een woordvoerster van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost laat weten dat ze bezig zijn met het verzoek, 'ook al is de vraag nog niet formeel gesteld'. "We stemmen nu vooral af met het bestuur." Waar de vluchtelingen zullen worden opgevangen, is nog niet duidelijk.

Hetzelfde geldt voor de Veiligheidsregio Brabant-Noord. "Wij zijn volop in overleg met de gemeente om de opvang binnen twee weken te kunnen realiseren", aldus een woordvoerster.

De komende tijd wordt volgens het ministerie een fors aantal vluchtelingen uit Oekraïne verwacht. Nederland moet zich daarom voorbereiden op grootschaliger opvang. In heel Nederland zijn 25 veiligheidsregio. In totaal gaat het dus om de opvang van 50.000 Oekraïense vluchtelingen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.