LIVEBLOG

Coronanieuws: 17.516 nieuwe coronabesmettingen in Brabant

7 maart 2022 om 11:58 • Aangepast 14 maart 2022 om 15:31
nl
In dit liveblog hielden we je deze maandag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door
Redactie & ANP

De hoofdpunten:

  • In de Brabantse ziekenhuizen liggen maandagmorgen 216 coronapatiënten.
  • Zorgmedewerkers verwachten dat de werkdruk weer stijgt door loslaten coronamaatregelen.
  • 17.516 nieuwe coronabesmettingen in Brabant, ruim 1300 minder dan gisteren.
  • Jongeren van twaalf jaar en ouder mogen de boosterprik halen.

Liveblog

21.40

ANWB: weer evenveel wintersporters met autopech als voor corona

Bijna 9000 Nederlandse wintersporters hebben vanaf 1 december tot begin maart de hulp ingeschakeld van de ANWB Alarmcentrale vanwege autopech. Dat zijn er evenveel als in het wintersportseizoen voor corona, in 2019-2020, meldt de ANWB. Mensen op wintersport deden vooral meldingen van niet-startende auto's, lekke banden en kapotte accu's.

17.40

Kabinet trekt wetsvoorstel 2G formeel in

Het kabinet heeft het omstreden wetsvoorstel om 2G-beleid in te voeren definitief ingetrokken. Onder de huidige omstandigheden is het niet meer nodig om alleen gevaccineerden of recent van corona genezen mensen toegang te geven tot locaties waar de coronapas moet worden getoond.

Dit schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (VWS) aan de Kamer. Het besluit van de minister komt niet onverwacht. De Kamer stemde in februari tegen de invoering van het 2G-beleid.

16.25

Zorgorganisaties: landelijk structureel vaccinatieprogramma nodig

Om Covid-19 op de lange termijn tegen te blijven gaan, willen twaalf zorgorganisaties een landelijk structureel vaccinatieprogramma. In het programma moet duidelijk naar voren komen welke partijen verantwoordelijk zijn voor het vaccineren. Ook schrijven de organisaties in een rapport gericht aan het ministerie van Volksgezondheid, het RIVM en de GGD dat de langdurige zorg bij coronapatiënten blijvend aandacht moet krijgen.

15.50

Brabantse besmettingscijfers

In Brabant zijn de afgelopen 24 uur 17.516 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1322 minder dan gisteren. Toen waren er 18.838 nieuwe coronabesmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.45

Ruim 64.000 positieve coronatests, gemiddelde loopt verder op

Het aantal nieuwe coronagevallen stijgt steeds verder. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 64.107 positieve tests geregistreerd. Voor een maandag is dat het hoogste aantal in een maand tijd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg in de afgelopen week iets meer dan 410.000 meldingen van positieve tests. at is het hoogste niveau sinds 17 februari, zo'n drie weken geleden. Het gemiddelde stijgt voor de zevende dag op rij.

Amsterdam voert de lijst aan met 1971 positieve tests. Daarna volgt Den Bosch, daar werden 1593 besmettingen werden bevestigd, verkeert sinds de carnavalsperiode in de landelijke top.

15.30

Meer mensen naar teststraat GGD, veel minder toegangstesten

Nu het aantal coronagevallen weer toeneemt, stijgt ook het aantal mensen dat zich bij de GGD laat testen op besmetting. In de teststraten werden vorige week 602.825 testen uitgevoerd, meldt de overkoepelende GGD GHOR Nederland, tegenover ongeveer 375.000 een week eerder.

De commerciële teststraten hebben het juist veel rustiger nu carnaval achter de rug is. Zij hadden vorige week 187.732 afspraken voor toegangstesten staan, tegen 372.000 in de week ervoor. Op de meeste plekken hoeven mensen geen negatieve uitslag van een toegangstest te laten zien om binnen te komen. Die plicht geldt alleen nog voor mensen die een binnenevenement met meer dan vijfhonderd bezoekers willen bijwonen. Iedereen moet zich dan op corona laten testen, gevaccineerd of niet.

13.00

'Dodental door corona stijgt tot boven zes miljoen'

Het coronavirus heeft inmiddels aan meer dan zes miljoen mensen het leven gekost. De teller staat op 6.000.316 bevestigde en geregistreerde sterfgevallen, meldt de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. Die universiteit in Baltimore (Maryland) houdt statistieken bij sinds het begin van de pandemie.

Begin november was de grens van 5 miljoen coronadoden gepasseerd. Dat betekent dat het aantal sterfgevallen in ruim 120 dagen met een miljoen is toegenomen.

12.21

Huisartsen kunnen kosten boosterprikken pas in april declareren

Huisartsen die bij de eerste boosterronde in december coronavaccinaties hebben gezet bij niet-mobiele mensen, kunnen dit pas later declareren dan verwacht. Eerder had het ministerie van Volksgezondheid tegen de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gezegd dat huisartsen de gemaakte kosten vanaf het eerste kwartaal in 2022 konden terugvragen. Doordat er nog technische aanpassingen nodig zijn in het declaratieportaal, kunnen de huisartsen hun kosten pas in april declareren, aldus het ministerie. In totaal zou het gaan om meer dan 3 miljoen euro.

12.17

Minder overmatige drinkers in Brabant

We hebben sinds de coronapandemie minder overmatige drinkers in onze provincie. Uit cijfers van het CBS en het RIVM blijkt dat 6,6 procent van de Brabanders te veel alcohol drinkt. Het landelijk gemiddelde is 6,2 procent. Bij de laatste meting van voor corona dronk nog 7,2 procent van de Brabanders te veel.

Bij afkickkliniekwijzer, een onafhankelijke website over afkickklinieken, waren ze verrast over de daling. “In de coronatijd krijgen wij meer problematische belletjes. Wij worden gebeld over alle soort verslavingen, dus niet alleen over alcohol", zegt Paul Jansen van afkickkliniekwijzer.

LEES OOK: Tijdens corona zijn we minder gaan drinken: zo gaat het in jouw gemeente

11.23

Jongeren van 12 jaar en ouder mogen booster tegen corona halen

Jongeren vanaf 12 jaar mogen vanaf nu een boosterprik tegen het coronavirus halen bij de GGD. dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Voor de aanvullende prik kan telefonisch een afspraak worden gemaakt.

De Gezondheidsraad ziet geen medische noodzaak om alle jongeren een boosterprik te geven, maar de mogelijkheid is er wel. "Hoewel de meeste jongeren na vaccinatie bijna niet ziek worden van de omikronvariant, kunnen er redenen zijn waarom jongeren een booster willen. Bijvoorbeeld omdat zij zelf kwetsbaar zijn of kwetsbare gezins- of familieleden willen beschermen", legt het ministerie uit.

11.19

Ziekenhuiscijfers in Brabant

In de Brabantse ziekenhuizen liggen maandagochtend 216 coronapatiënten opgenomen. Dat zijn er 26 meer dan een dag eerder. Tussen zondag- en maandagochtend zijn 25 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Twintig zijn er ontslagen en vier zijn er overleden. Niemand werd het afgelopen etmaal overgeplaatst.

10.47

Aantal aannemers hard gegroeid in coronatijd

Nederland heeft er de afgelopen jaren veel aannemersbedrijven bijgekregen. Reden is dat enorm veel mensen besloten te klussen tijdens de coronalockdowns. Volgens een analyse van dataspecialist BoldData telt Nederland nu meer dan 89.000 aannemers, bijna een derde meer dan begin 2020. Bijna al deze aannemers zijn zelfstandigen.

Doordat mensen in de coronatijd veel meer aan huis gekluisterd zaten, steeg de vraag naar verbouwingen en renovaties. Dit is al eerder in onderzoeken aan het licht gekomen. Aangezien een dure, verre vakantie er door corona vaak niet inzat hadden veel mensen ook meer geld over om hun huis eens goed aan te pakken.

In andere branches binnen de bouw zijn volgens BoldData vergelijkbare trends te zien. Van elektricienbedrijven zijn er sinds het begin van de virusuitbraak bijvoorbeeld meer dan 2800 bijgekomen, wat neerkomt op een plus van dik een kwart. Ook van loodgietersondernemingen en dakbouwers kwamen er veel bij, met toenames van respectievelijk 17 en 21 procent. Bij schildersbedrijven constateert BoldData een stijging van 7 procent.

09.30

Veel dorpshuizen in financiële problemen na twee jaar corona

Dorps- en buurthuizen hebben hun financiën tijdens de coronapandemie zien verslechteren. De ontmoetingsplekken voor buurtbewoners hebben hun deuren de afgelopen twee jaar vaak tijdelijk moeten sluiten vanwege de coronamaatregelen, zo meldt de Landelijke Vereniging van Kleine Kernen (LVKK) op basis van een enquête.

Door de coronamaatregelen viel een deel van de inkomsten weg. "Hierdoor hebben veel dorpshuizen ingeteerd op hun vermogen en - soms noodzakelijke - grote investeringen voor zich uitgeschoven", schrijft de LVKK. Vier op de tien dorpshuizen balanceren zelfs op het randje van een faillissement.

Driekwart van de ruim 500 ondervraagde beheerders van dorpshuizen heeft vorig jaar een verlies geleden. Verlieslijdende dorpshuizen hebben in 63 procent van de gevallen onder meer geteerd op hun reserves om hun begroting rond te krijgen. Ook maakte 44 procent gebruik van steunregelingen.

09.05

Zorgmedewerkers verwachten dat werkdruk weer stijgt door corona

Bijna een derde van de zorg- en welzijnsmedewerkers verwacht dat de werkdruk de komende maanden sterk toeneemt. Dat komt naar voren uit navraag door PGGM&CO in samenwerking met Stichting IZZ, onder bijna tweeduizend mensen die werken in de zorg en welzijn. De medewerkers verwachten dat de werkdruk onder meer zal stijgen door het loslaten van de coronamaatregelen en de nog geplande inhaalzorg. Van de ondervraagden ervaart bijna de helft nu al een hoge werkdruk. Door de pandemie twijfelt 38 procent of ze werken in de zorg kunnen volhouden. 35 procent heeft minder werkplezier.

08.50

Tienduizenden mensen na corona nog problemen met reuk en smaak

Minimaal een op de acht mensen die met de omikronvariant besmet is geweest, kampt met reuk- en smaakverlies. Dat schrijft het Brabants Dagblad op basis van buitenlandse studies. Bij de deltavariant ging het om twee op de drie besmette mensen, bij het oorspronkelijke virus ging het om zestig tot negentig procent.

Het gaat om vele tienduizenden Nederlanders die niks meer hebben kunnen ruiken of proeven na een coronabesmetting. Een deel daarvan ruikt en proeft zelfs nog steeds niets. "Het percentage besmette mensen dat nu te maken krijgt met reuk- en smaakverlies lijkt lager dan bij de eerdere varianten, maar daar staat tegenover dat veel meer mensen met omikron zijn besmet. Daarom heb je het toch over enorme aantallen", zegt kno-arts Digna Kamalski van het UMC Utrecht tegen de krant. Kamalski leidt een onderzoek naar reuk- en smaakverlies als gevolg van corona.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!