Video

ZooParc haalt vrouwtjes binnen om diersoorten in stand te houden

9 maart 2022 om 12:09 • Aangepast 9 maart 2022 om 22:46
nl
ZooParc Overloon heeft er twee nieuwe dieren bij. Het gaat om een zuidelijke tamandua en een tweevingerige luiaard, allebei vrouwtjes. Ze komen over van dierentuinen in Duitsland, waarmee ZooParc samenwerkt om onder meer deze bedreigde diersoorten in stand te houden.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De nieuwelingen zijn ondergebracht in Madidi. Dit is een deel van de dierentuin dat vorig jaar is geopend en dat helemaal is gericht op Zuid-Amerika. Het is genoemd naar een nationaal park in het Amazonegebied.

ZooParc draagt graag bij aan behoud dieren
Er woonden al twee mannelijke tamandua (boommiereneters) in Overloon. Daar kwam het personeel pas later achter, vertelt Steven van den Heuvel, hoofddierenverzorger.

“Afgelopen jaar kwamen die tamandua’s naar ons park. We dachten dat het om een mannetje en een vrouwtje ging. Omdat deze twee het niet zo goed met elkaar konden vinden, hebben we ze nader onderzocht. Het geslacht van deze dieren is namelijk niet makkelijk te zien. En toen bleek dat het twee mannetjes waren. Dit verklaarde dan ook meteen hun gedrag. Eén van de mannetjes verhuist binnenkort naar een andere dierentuin.” Daria, het vrouwtje, komt in zijn plaats.

De vrouwelijke luiaard (foto: ZooParc Overloon).
De vrouwelijke luiaard (foto: ZooParc Overloon).

Het zal nog wel even duren voor er bij haar jongen komen, weet Van den Heuvel. “Ook Frieda, het luiaardje, is nog heel jong, dus dat duurt nog wel een paar jaar. Maar het is heel fijn dat onze bezoekers haar de komende tijd al kunnen zien.”

Luiaards leven vooral ondersteboven hangend in bomen. De tweevingerige luiaards hebben twee haakvormige vingers aan elke hand en drie aan elke voet, waardoor ze zich goed kunnen vasthouden. In het wild heeft deze soort daarom ook vaak een groenachtige kleur, waardoor ze goed gecamoufleerd zijn.

De twee nieuwe, vrouwelijke bewoonsters van ZooParc Overloon:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!