Dochter doodgereden Peter Stolzenbach: 'Voor ons ben je een moordenaar'

8 maart 2022 om 13:46 • Aangepast 10 maart 2022 om 19:09
nl
Vier jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, dat eist justitie tegen de man die afgelopen zomer Peter Stolzenbach doodreed in Den Bosch. Ook zou H. zich verplicht psychiatrisch moeten laten behandelen en mag hij niet in de buurt komen van GroenRijk, het familiebedrijf van Stolzenbach. De dochter van het slachtoffer had eerder tijdens de rechtszitting in Den Bosch al gezegd: "Ik ben ontzettend verdrietig en boos. Geen straf zal hoog genoeg zijn."
Profielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Marjanka Meeuwissen

In tranen loopt ze naar voren in de rechtszaal, nadat de rechter alle feiten rondom het ongeluk met de verdachte heeft besproken.

Dan vraagt ze H. haar aan te kijken en begint ze te praten, emotioneel en indringend. "Wat jij hebt gedaan is onvergeeflijk. Ik heb gehoord dat jij ook vader bent. Een vader waar jouw kinderen nooit trots op kunnen zijn en zich misschien voor zullen schamen."

"Voor ons ben jij een moordenaar."

H. reed op zondagochtend 1 augustus rond half negen 's ochtends op de Hervensebaan in Den Bosch de bekende en geliefde GroenRijk-eigenaar Peter Stolzenbach dood. H. reed hard door rood licht. Daarna botste hij frontaal op de auto van Stolzenbach.

Zelf zei H. dinsdag herhaaldelijk dat hij die dag in een psychose zat en doodsangsten had. Ook zijn advocaat Robert Klaassen stelt dat. Hij zei ook nog: "Mijn cliënt is een zwakke broeder, geen schoft."

De experts zien geen echte psychose, maar wel een stoornis met trekken van narcisme en borderline en een zeer labiele toestand. Het ging helemaal niet lekker met H., die stress had en in paniek was. Verminderd toerekeningsvatbaar, is de conclusie van de onderzoekers. Helemaal niet toerekeningsvatbaar, vindt de advocaat van H. Hij wil dan ook vrijspraak.

Voor de nabestaanden is er maar een waarheid: "Voor ons ben jij een moordenaar."

"We waren twee handen op een buik."

De woorden van een intens verdrietige dochter vullen de verder doodstille rechtszaal. Heel soms snikt er iemand achterin de zaal, waar vrienden en familie van Stolzenbach zitten. Hugo H. kijkt de dochter van Peter Stolzenbach niet aan zoals ze vroeg, hij kijkt naar beneden. Bij elke zin lijkt hij te krimpen.

De zoon van Stolzenbach spreekt ook. Hij is rustiger, maar zijn boodschap even verdrietig: "Wij hebben geen gelukkig leven meer." Even wordt hij fel, als hij zich rechtstreeks richt tot H. en zegt: "Je mag best rechtop gaan zitten, hoor."

Tot slot neemt de vrouw van Stolzenbach het woord. "We waren twee handen op een buik. Ik heb altijd aan zijn zijde gestaan. Mijn maatje, mijn alles. Een echte liefhebbende vader, zijn gezin was zijn alles."

"Ik wist niet dat je zo verdrietig kan zijn."

Ze vervolgt: "Wat is ons aangedaan, waarom? Alles is kapot hiermee. Ik wist niet dat je zo verdrietig kan zijn. Dat weet je pas als je iemand zo mist."

Na de verklaringen mag Hugo H. ook wat zeggen. Hij leest voor: "Het is verschrikkelijk wat ik heb veroorzaakt. Ik vind het oprecht vreselijk voor jullie. Ik wil mijn oprechte en onvoorwaardelijke excuses maken."

Dan is het de beurt aan officier van justitie Erna Vrijhoeven. Ze omschrijft 'grensoverschrijdend' rijgedrag in een gewelddadig gestolen auto. Met als dramatisch einde de botsing met Peter Stolzenbach, waarbij H. met 110 kilometer per uur door rood vlamde.

"Het was een dollemansrit, gedoemd om mis te gaan."

Heel onvoorzichtig en heel onoplettend, zelfs roekeloos, zo zegt de officier. "Een dollemansrit, gedoemd om mis te gaan." Het was levensgevaarlijk en kostte ook echt een leven.

De botsing was de schuld van H. En daarom is volgens haar een gevangenisstraf op z'n plek van 4 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk. H. zit al zeven maanden vast, die tijd wordt van de celstraf afgetrokken.

Ook moet hij zich laten behandelen, als verplicht onderdeel van een proeftijd van 3 jaar. En hij mag niet binnen een straal van 500 meter rond GroenRijk in Den Bosch komen. Tot slot vindt het OM dat H. 5 jaar geen auto mag rijden.

H. mocht als allerlaatste het woord nemen: "Ik kan niet vaak genoeg benoemen hoe vreselijk ik het vind voor de heer Stolzenbach."

Uitspraak is over twee weken, op 22 maart.

LEES OOK: Verdachte Hugo H. over doodrijden Peter Stolzenbach: 'Ik was heel bang.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!