Video

Kinderen leren omgaan met gevaarlijke situaties in de Risk Factory

10 maart 2022 om 07:00 • Aangepast 17 maart 2022 om 14:25
nl
In de oude Dongecentrale in Geertruidenberg opent binnenkort de eerste Risk Factory van Brabant. Daar leren basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 straks onder meer hoe ze moeten omgaan met gevaarlijke situaties. "Ze zullen het zelf ondervinden en ervaren", vertelt Barry Peeters, coördinator bij de Risk Factory van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Wat doe je als de vlam in de pan slaat? Hoe ga je om met pesten? Wat is een dode hoek? Wanneer bel je 112? Geen saaie lessen in een klaslokaal of een politieagent die komt vertellen over zijn werk. Het idee is over komen waaien uit Engeland. In Nederland zijn er inmiddels twee ontdekfabrieken in Venlo en Enschede. Die in Geertruidenberg is de eerste in Brabant.

Coördinator Barry Peeters: "In de hal van oude centrale is in de afgelopen maanden een dorpje nagebouwd. Er staan een ambulance, een brandweerwagen en een politieauto en we hebben uiteraard ook een escaperoom. Volgende week gaan we proefdraaien." Basisschoolkinderen krijgen er vanaf half april lessen over veiligheid, gezondheid en duurzaamheid.

De Risk Factory is een initiatief van de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant én politie, GGD en brandweer: "We hebben in Midden- en West-Brabant 440 basisscholen. Als die allemaal komen, hebben we het nog behoorlijk druk."

"We gaan volgende week proefdraaien."

Op zeven verschillende plekken in de oude Dongecentrale worden verschillende onderwerpen behandeld. 'Help, brand!' is zo'n scenario. Maar 'Stop pesten nu!' is ook een heel belangrijke."

In de toekomst zullen ook ouderen terecht kunnen in de Risk Factory. "Want ook voor deze leeftijdscategorie is het niet altijd duidelijk hoe ze moeten handelen bij gevaar", zegt Peeters. "En ook in deze leeftijdsgroep wordt helaas gepest.

De eerste Brabantse Risk Factory opent binnenkort in de oude Dongecentrale
De eerste Brabantse Risk Factory opent binnenkort in de oude Dongecentrale

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.