Jessica vreest voor zwemles van dochtertje door torenhoge energieprijzen

11 maart 2022 om 19:02 • Aangepast 14 maart 2022 om 10:53
nl
Met hogere temperaturen en een heerlijk zonnetje op komst begint het lente te worden. Toch is Jessica uit Helmond alweer bezig met de winter. Samen met haar dochtertje (8) is ze een van de vele huishoudens die te maken krijgt met energie-armoede en daar komen nu ook de hoge benzineprijzen bij. Ze heeft een reumatische aandoening en een Wajong-uitkering. En dat is al geen vetpot.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

De energierekening van Jessica is flink opgelopen sinds haar energieleverancier Welkom Energie vorig jaar failliet ging. "De laatste maanden zijn de kosten steeds enorm gestegen. Ik heb een schuld van 350 euro bij mijn nieuwe energieleverancier."

Die schulden heeft Jessica in de wintermaanden opgebouwd. "Op sommige dagen was het zo koud dat ik de verwarming toch heb aangezet terwijl ik dat zo min mogelijk doe."

"Het zit continu in mijn achterhoofd."

De lente en de zomer zijn dus fijne maanden voor haar, maar de zorgen zijn niet zomaar weg. "“Hoe ga ik mijn energierekening komende winter nog betalen als het té koud is om de verwarming uit te laten? Het zit continu in mijn hoofd.”

De stijging van de benzineprijzen verergert de situatie van Jessica en haar dochtertje (8) nog meer. "Het is bijna niet meer te doen om mijn dochter twee keer in de week naar zwemles te brengen in Mierlo."

De zwemles van haar dochter wordt voor de helft betaald door Stichting Leergeld. "Dat is fijn, maar ik moet nog steeds een deel zelf ophoesten. En dan moet ik ook zorgen dat ik genoeg benzine heb om haar weg te brengen."

"Mijn dochtertje en ik eten drie keer in de week soep met brood."

Dat zorgt ervoor dat Jessica moet bezuinigen op andere uitgaven. "Alles wat ik tekort kom, gaat van het huishoudgeld af. Mijn dochter en ik eten soms drie keer in de week soep met een boterham, ondanks dat we bij de voedselbank terecht kunnen."

Op een tegemoetkoming van 200 euro die via de gemeente wordt uitgekeerd, zit Jessica al sinds eind vorig jaar te wachten. "Ik heb al een paar keer met de gemeente gebeld maar nog steeds niks gekregen. Het is frustrerend dat het zo lang duurt. Met 200 euro kan ik mijn schulden deels afbetalen."

"Ze kunnen mij geen voorrang geven."

Het duurt ook al maanden voor de woningbouwstichting in actie komt. "Als de voordeur beter geïsoleerd wordt en de kapotte kit bij het raamkozijn vervangen wordt, is het al warmer binnen. Maar deze wijk staat op de planning en ze kunnen mij geen voorrang geven."

De maatregelen die het kabinet volgens Haagse bronnen wil gaan nemen, zouden veel betekenen voor de huishoudens die in energie-armoede leven. Zo zou er per 1 juli een eenmalige uitkering van 600 of 800 euro komen bovenop de tegemoetkoming van 200 euro voor de huishoudens. Ook zouden de energieprijzen lager worden door een verlaging van het btw-tarief en zouden de accijns op benzine en diesel verlaagd worden.

"Deze maatregelen zouden voor rust zorgen. Met een eenmalige uitkering kan ik mijn schulden aflossen en zo heb ik een buffer voor de wintermaanden. Het zou tijdelijk wat verlichting geven."

De naam Jessica is vanwege privacy gefingeerd.

LEES OOK: Jessica zit door hoge energierekening in kil huis: 'Ik verkramp van de kou'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!