Kaasdrama in Oosterhout: 3000 kilo kaas gesmolten door kapot koelsysteem

11 maart 2022 om 18:02 • Aangepast 12 maart 2022 om 13:56
nl
Kaasmakers Anke Wismans en Maarten van Fessem van Zuivelboerderij de Driehoek in Oosterhout konden wel huilen toen zij begin dit jaar de deuren van hun opslag openden. Een groot deel van de oude kazen die daar lagen te rijpen, was gesmolten doordat het koelsysteem kapot was gegaan. Maar de kaasbereiders gaan niet bij de pakken neerzitten, ze maken er nu kaasfondue van.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Maarten en Anke konden hun ogen niet geloven toen ze de opslag van de kaasboerderij binnenliepen. Het koelsysteem bleek te zijn uitgevallen, terwijl de ventilatoren doordraaiden. Daardoor was het veel te warm geworden in de opslag. Anke omschrijft: "De kazen waren gaan smelten. Een deel was open gesprongen en een deel was vervormd. Maanden werk glipt dan door je vingers."

De kazen die Maarten en Anke op de boerderij maken moet een jaar in de opslag liggen om te rijpen. De kazen waar het mee misging lagen er al een aantal maanden. "Dat is heel zuur. Als het hele systeem was uitgevallen was het geen probleem geweest. Begin januari was het op zich koud genoeg. Maar doordat de ventilatoren warmte bleven geven, zijn de kazen gaan smelten."

"If life gives you lemons, make lemonade."
Een deel van de kaas is niet meer te redden (Foto: Anke Wismans)
Een deel van de kaas is niet meer te redden (Foto: Anke Wismans)

Nadat ze van de eerste schrik bekomen waren, besloten de kaasmakers dat ze moesten gaan omdenken. Anke lachend: "If life gives you lemons, make lemonade. We besloten de gesmolten kazen te gaan proeven. Een deel smaakte eigenlijk nog prima. Maar doordat ze gesmolten waren, kreeg je er een raar gevoel van in je mond. Een beetje alsof je boter in je mond had. Toen besloten we te kijken of we er kaasfondue van konden maken."

"Misschien blijven we wel kaasfondue verkopen."

De gesmolten kazen werden ontkorst, geraspt en vervolgens werd er fondue van gemaakt. Een verrassend lekkere fondue volgens Anke. "Hij smaakt zo goed dat we nu van alle gesmolten kazen die nog goed zijn, fondue laten maken."

Donderdag zijn de kazen naar de fabriek gestuurd. Eind april verwacht Anke die in 11.000 potjes terug te krijgen en te kunnen gaan verkopen. "Ze zijn al te bestellen. En als het goed loopt blijven we misschien wel kaasfondue verkopen", klinkt het opgelucht.

Anke Wismans op de zuivelboerderij
Anke Wismans op de zuivelboerderij

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.