Dick brengt terreinwagens naar Oekraïne om gewonde militairen te helpen

11 maart 2022 om 21:09 • Aangepast 14 maart 2022 om 11:05
nl
Dick van Mersbergen uit Genderen kon de ellende in Oekraïne niet langer aanzien. Hij wilde wat doen. Nu is Dick met drie vrienden en twee SUV's op weg naar de Oekraïense grens. De terreinwagens laten ze daar achter voor het Oekraïense leger.
Profielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door

Het is een lange, vermoeiende reis. Toch is Dick vol enthousiasme onderweg. Al rijdend, vertelt hij aan de telefoon: "We hebben te horen gekregen dat het Oekraïense leger deze SUV's met trekhaak heel goed kan gebruiken. Om gewonde militairen op te halen in ruig gebied en ze naar een noodhospitaal te kunnen brengen. En om eten voor de militairen mee rond te brengen. Dus zijn we zo snel mogelijk vertrokken."

"We zijn doodmoe, maar het is het allemaal waard."

Eigenlijk was Dick met zijn dorpsgenoten Peer Vos, Bert van Bergeijk en Wilco van Ee met drie SUV's onderweg. Maar één terreinwagen is bij de Duitse grens kapot gegaan. Dick legt uit: "Waarschijnlijk zit er vuil in de benzinetank. Daarom stopte de wagen steeds. Hij wordt nu gemaakt en dan zo snel mogelijk nagebracht."

Donderdag om zes uur 's ochtends is Dick aan de reis begonnen. In totaal moeten ze zo'n 1700 kilometer afleggen voor ze bij de Pools-Oekraïense grens zijn. Die hopen ze vrijdagavond te bereiken. "We zijn doodmoe, maar het is het allemaal waard."

"We zijn blij dat we wat kunnen doen om het Oekraïense volk te helpen."

De SUV's, die geschonken zijn door Harm Jan van der Beek en Wim Zijderveld, komen niet leeg aan. Er zitten medicijnen en verbandmateriaal in. Dick realiseert zich dat hij heftige taferelen zal gaan zien aan de grens. "Er zijn daar vast een heleboel hulpeloze mensen en kinderen. Dat zal wel indruk maken, maar daar stel ik me op in."

Als de terreinwagens zijn overgedragen aan het leger, rijden Dick en zijn vrienden in een auto weer terug naar Brabant. Daar wacht het volgende avontuur, want Dick en zijn vrouw hebben hun huis opengesteld voor Oekraïense vluchtelingen. De eerste komen waarschijnlijk dit weekend al aan. "We zijn blij dat we wat kunnen doen om het Oekraïense volk te helpen."

LEES OOK: Bernike en Dick maken een verdieping vrij voor Oekraïense vluchtelingen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!