Video

Struikrovers redden planten van het oude Amphia Ziekenhuis in Breda

12 maart 2022 om 13:27 • Aangepast 21 maart 2022 om 15:45
nl
Omwonenden van het oude Amphia Ziekenhuis aan de Langendijk in Breda krijgen zaterdag de unieke kans om te struikroven. En wel in de letterlijke zin van het woord, want ze mogen gratis het groen rondom het ziekenhuis uitgraven en mee naar huis nemen. Dat hoef je de omwonenden geen twee keer te zeggen: tientallen mensen zijn 's ochtends druk in de weer met een schep en kruiwagen.
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

Mensen rijden af en aan met bomen, plantjes en struiken die ze hebben uitgegraven en in een kruiwagen naar hun auto brengen. Bij sommigen gaat de achterbak van de auto niet eens meer dicht. Gelukkig hebben ze dat er wel voor over om het groen te kunnen redden.

"De planten verdienen een tweede leven, het zou zonde zijn als ze worden vernietigd. Ik heb een flinke appelboom meegenomen, daar ga ik een plekje voor zoeken in de tuin", vertelt Marijntje.

Marijntje met haar appelboom.
Marijntje met haar appelboom.

De actie is georganiseerd door Struikroven, een initiatief dat door heel het land wil voorkomen dat groen verloren gaat. Op het terrein van het oude Amphia Ziekenhuis, wordt namelijk een nieuwe wijk gebouwd. Bij de sloop van het oude ziekenhuis wordt veel materiaal hergebruikt, en de planten nu dus ook.

"We vinden het zonde dat planten, bomen en natuur vernietigd worden voor de bouw, dus dit is een manier om het te redden", vertelt Bernice Kamphuis van de organisatie. "Ik ben superblij en trots om te zien hoeveel mensen hiervoor opkomen en de natuur redden."

Ook buurtbewoner Piet is blij met de actie. Hij helpt graag een handje mee. "Mijn tuin zit aardig vol, maar ik vind het toch leuk om iets kleins mee te nemen. Het is goed voor het milieu, maar het is voor mij ook een mooi aandenken. Mijn kinderen zijn in dit ziekenhuis geboren, dus dan is het extra leuk om hiervan iets in de tuin te hebben staan."

Buurtbewoners graven planten uit.
Buurtbewoners graven planten uit.

Anouk heeft in een kruiwagen een grote hortensia plant. Ze vindt de actie dan ook helemaal fantastisch. "Ik kreeg een flyer in de brievenbus over de actie en dacht: hier moet ik bij zijn. Dit is een unieke kans om groen te redden van de sloop, daar hou ik wel van. Ik heb een grote hortensia gered. Het kostte wel wat moeite om hem uit de grond te krijgen, maar een sterke man hielp me met het laatste stukje."

Tussen de planten is ook Irma druk in de weer met het uitgraven van planten. Ze verhuist binnenkort naar Breda en zou het mooi vinden om dan wat plantjes uit de stad in haar tuin te hebben. "Deze actie is geweldig. Het was wel even afzien, maar ik heb van alles. Gelukkig heb ik een grote auto, dus dat past wel."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!