Video

Dave deelt fruit uit aan Oekraïners: 'Verschrikkelijk dat dit nodig is'

12 maart 2022 om 16:05 • Aangepast 14 maart 2022 om 11:28
nl
Dave van den Hout (45) uit Tilburg is nu zo'n tien dagen in Polen om daar mensen te helpen die voor de oorlog uit Oekraïne zijn gevlucht. Zaterdag deelt hij fruitsalades uit op het centrale plein voor het station in het Poolse Krakau. "De mensen zijn dankbaar, maar dat hoeft helemaal niet. Daar gaat het niet om. Het is verschrikkelijk dat ze hier zijn en dat dit nodig is." Zelfs de Poolse president Andrzej Duda kwam hem zaterdag de hand schudden.

Op het centrale plein voor het station is het een grote chaos, vertelt Dave. Er is een slaaptent en een opvang die 24 uur per dag open is. Mensen lopen rond om spullen en eten te brengen en iedere dag komen er nieuwe Oekraïners bij die hulp nodig hebben. "Het is een drama. De hele dag gaat het zo door. Veel mensen zwerven een beetje rond het station. Ze zijn op zoek naar eten, warmte en een plek om even te zitten."

Dave heeft zaterdag twee tafels neergezet waar fruitsalades worden gemaakt en uitgedeeld. "We zijn een van de duizenden vrijwilligers hier. We hebben geprobeerd onze plek te bemachtigen, zodat we echt iets aan kunnen bieden aan de mensen." De Tilburger koopt eten en spullen van donaties die hij van mensen krijgt.

De tent waar mensen een fruitsalade kunnen komen halen (foto: Noël van Hooft).
De tent waar mensen een fruitsalade kunnen komen halen (foto: Noël van Hooft).

Tien dagen geleden kwam Dave in zijn eentje aan in Polen, hij moest en zou mensen helpen. "Ik kom al twintig jaar in Polen, hier is waar een deel van mijn hart ligt. Ik voel me verbonden met dit land en de mensen uit Oekraïne die hulp nodig hebben, dus dan is het gewoon een kwestie van in je auto stappen en gaan. Ik blijf hier komende twee weken nog wel werken."

Om te zien hoeveel mensen uit Oekraïne komen en hulp nodig hebben, valt hem wel zwaar. "Ik sta de hele dag tussen deze mensen. Het is zwaar om hun verhalen te horen en verdriet te zien. Maar dat is niets in vergelijking met wat zij meemaken en beleven. Het raakt me, maar is ook een drijfveer om door te gaan."

"De mensen zwerven hier rond het station, op zoek naar eten."

De mensen laten ook hem weten dankbaar te zijn voor de hulp, maar dat vindt Dave niet nodig. "De meeste gevluchte mensen zwerven hier een beetje rond het station, op zoek naar eten. Je moet toch drie keer per dag iets eten."

Naast het uitdelen van de fruitsalades, rijdt Dave ook regelmatig op en neer naar de grens om Oekraïners op te halen en naar Polen te brengen. Ook gaat hij met een tolk langs onder meer kerken, kloosters en opvanglocaties aan de grens om te vragen wat ze daar nodig hebben. Van geld dat Dave krijgt via donaties, koopt hij vervolgens eten of spullen voor ze.

Via zijn Facebook kunnen mensen helpen. Dave zegt iedere euro die mensen doneren te verantwoorden en betaalt zelf voor alle benzine, eten en drinken. "Hoe meer geld binnenkomt, hoe meer spullen en eten we voor de mensen kunnen kopen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!