Liveblog

Coronanieuws: OMT adviseert gedeeltelijk thuiswerkadvies in stand te houden

14 maart 2022 om 12:00 • Aangepast 15 maart 2022 om 10:18
nl
In dit liveblog hielden we je maandag op de hoogte van het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.
Profielfoto van ANP & Redactie
Geschreven door
ANP & Redactie

De hoofdpunten:

  • Oekraïense vluchtelingen krijgen coronaprik aangeboden.
  • 7127 nieuwe coronabesmettingen in Brabant.
  • 323 coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen.
  • De afgelopen 24 uur zijn 41 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, zeven overleden.

Liveblog

23.00

Dit liveblog is gesloten

21.50

OMT ziet geen meerwaarde in coronapaspoort en testen voor reizen

Volgens het Outbreak Management Team (OMT) heeft het testen voor reizen en het digitale coronapaspoort nu geen meerwaarde in de bestrijding van corona. In een advies aan het kabinet schrijven de experts dat de maatregelen maar beperkt worden nageleefd en daarom weinig effectief zijn. Als de regels wel worden opgevolgd, is er een "beperkt effect" voor reizigers.

Voor kwetsbare reizigers blijft het advies dan ook om een mondkapje te blijven dragen. Ook adviseert het OMT reizigers om op de dag van aankomst en vijf dagen daarna een zelftest te doen. Reizen zorgt volgens het OMT voor een verhoogd risico om ziek te worden.

21.15

OMT adviseert gedeeltelijk thuiswerkadvies in stand te houden

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om voorlopig nog een gedeeltelijk thuiswerkadvies te blijven hanteren. Ook andere basismaatregelen en "generieke adviezen" tegen het coronavirus kunnen volgens de deskundigen beter nog een tijdje van kracht blijven.

Door de recente versoepelingen van de coronamaatregelen is de laatste tijd sprake van een opleving van het virus. "Het OMT wil duidelijk aangeven dat de infectiedruk door corona momenteel hoog is en dat niet duidelijk is of er al een piek is bereikt", aldus het advies.

21.05

OMT: mondkapje in ov heeft meerwaarde bij veel besmettingen

Het heeft zin om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer als het aantal coronabesmettingen hoog is, schrijft het Outbreak Management Team in een advies aan het kabinet. Volgens de experts kan het kwetsbaren beschermen en geeft het hen een kans om op een veilige manier met het ov te reizen.

Het OMT benadrukt dat de keuze voor het al dan niet afschaffen van het mondkapje in het ov aan het kabinet is. Dinsdag maakt minister Ernst Kuipers bekend wat er met de nu nog geldende coronaregels gebeurt.

17.25

Ruim 15.000 bedrijven vragen om loonsteun in achtste NOW-periode

Uitkeringsinstantie UWV heeft tot nu toe ruim 15.000 aanvragen voor loonsteun binnengekregen voor de achtste periode van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Die loopt van januari tot en met maart van dit jaar. Voor die periode kunnen ondernemers sinds 14 februari loonsteun aanvragen bij het UWV.

Werkgevers zullen vooral in januari minder omzet hebben gedraaid, omdat in een groot deel van die maand nog strenge coronabeperkingen golden. Hoewel de regels inmiddels zijn versoepeld, hebben veel ondernemers nog niet volop kunnen draaien.

Om voor de steun in aanmerking te komen moeten ondernemers een omzetverlies hebben van minstens 20 procent. Zij kunnen dan een groot deel van de loonkosten vergoed krijgen. Werkgevers kunnen tot en met 13 april een aanvraag doen voor de achtste periode van de NOW.

16.35

Advies OMT over loslaten coronamaatregelen vanavond openbaar

Het advies van het Outbreak Management Team over het loslaten van de coronamaatregelen wordt vanavond openbaar. Dinsdag neemt het kabinet het definitieve besluit. Volgens ingewijden vervallen alle maatregelen, behalve het mondkapje in het vliegtuig.

15.40

7127 nieuwe besmettingen in Brabant

Er zijn in de afgelopen 24 uur 7121 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd in Brabant. Dat zijn er 279 meer dan gisteren. Toen waren er 6848 besmettingen.

Wachten op privacy instellingen...
15.30

Moskou schrapt mondkapjesplicht en andere coronamaatregelen

Inwoners van Moskou zijn vanaf dinsdag niet langer verplicht een mondkapje te dragen nu het aantal coronabesmettingen daalt. Burgemeester Sergej Sobjanin maakte daarnaast bekend dat bedrijven de temperatuur van hun werknemers niet meer hoeven op te nemen. Ook mogen ze de schotten tussen werkplekken weghalen.

13.35

Aantal nieuwe coronagevallen begint weer te dalen

De opleving van het aantal coronabesmettingen is mogelijk aan het luwen. Het aantal positieve tests daalt. Na de laatste versoepelingen van de coronaregels, die samenvielen met carnaval, was het aantal nieuwe gevallen snel gestegen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde tussen zondagochtend en maandagochtend 45.908 bevestigde besmettingen. Precies een week geleden waren er ruim 64.000 positieve testuitslagen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 442.546 besmettingen aan het licht gekomen. Gemiddeld komt dat neer op 63.221 positieve tests per dag. Het gemiddelde daalt voor de derde dag op rij. Het ligt nog wel 8 procent hoger dan het gemiddelde precies een week geleden, maar dat is de kleinste toename op weekbasis in bijna twee weken tijd.

14.48

Aantal mensen met corona in ziekenhuizen flink gestegen

Het aantal patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal met 146 gestegen naar 1920, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het is de grootste stijging sinds 7 februari, toen het aantal met 149 opliep.

Op de intensive cares liggen nu 151 coronapatiënten, eentje minder dan zondag. Op de verpleegafdelingen worden 1769 patiënten met corona verzorgd, 147 meer meer dan een dag eerder. Op de ic's werden 10 nieuwe coronapatiënten opgenomen, op de verpleegafdelingen 212.

Het LCPS maakt geen onderscheid tussen mensen die wegens coronabesmetting in het ziekenhuis moeten worden opgenomen en mensen die voor iets anders in het ziekenhuis liggen, maar toevallig ook corona blijken te hebben.

14.00

Oekraïense vluchtelingen krijgen coronaprik aangeboden

Oekraïense vluchtelingen worden na aankomst in Nederland gewezen op plekken waar ze een coronaprik kunnen krijgen. Zij krijgen een vaccinatie tegen het virus aangeboden, bevestigt zorgminister Ernst Kuipers desgevraagd. "Wat we doen is garant staan voor de volledige opvang, ook voor de medische opvang die nodig is. En ook voor vaccinatie voor corona", aldus de minister. De vaccinatiegraad onder Oekraïners is een stuk lager dan die onder Nederlanders.

13.15

GGD West-Brabant blundert met booster

De GGD West-Brabant heeft een fout gemaakt bij de toediening van de tweede boosterprik. Hierdoor kregen in totaal 247 mensen te weinig vaccin toegediend. Alle betrokkenen zijn inmiddels benaderd door de GGD om een afspraak te maken voor een nieuwe prik.

Alle mensen die het betreft, waren vrijdag 4 maart uitgenodigd op de priklocatie Breda International Airport in Bosschenhoofd. Lees hier meer.

11.08

Brabantse ziekenhuiscijfers

In de Brabantse ziekenhuizen waren maandagochtend 323 coronapatiënten opgenomen. Dat maakte het ROAZ maandagochtend rond elf uur bekend. Vrijdag - in het weekend maakt het ROAZ namelijk geen gegevens bekend - waren dit er nog 260. De afgelopen 24 uur zijn 41 nieuwe coronapatiënten in de Brabantse ziekenhuizen opgenomen. Daar staat tegenover dat 28 coronapatiënten het ziekenhuis mochten verlaten. Een werd overgeplaatst en zeven coronapatiënten overleden het voorbije etmaal in de Brabantse ziekenhuizen.

03.30

Gemeenteraadsverkiezingen van start

Vanaf deze maandag mogen bijna 13,6 miljoen mensen in 334 gemeenten een stem uitbrengen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Om de spreiding van kiezers te bevorderen - vanwege het coronavirus - zijn de stemlokalen drie dagen open. Op maandag kunnen kiezers op zo'n 1700 plekken terecht. Het eerste stembureau ging om zes uur maandagochtend uur open en is te vinden op het station van Harderwijk.

Foto: Bart Meesters Meesters Multi Media
Foto: Bart Meesters Meesters Multi Media
03.30

Veiligheidsberaad wisselt van onderwerp

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad praten maandag digitaal met elkaar over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeenten. Het beraad had twee jaar lang de perikelen rond de coronapandemie op de agenda staan, maar verwisselt die nu voor de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. "We zaten er niet op te wachten dat er meteen een andere crisis op ons bordje zou liggen, want er is de afgelopen jaren al heel veel gevraagd van ambtenaren. Maar het moet", aldus Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!