GGD West-Brabant blundert met booster: 247 mensen kregen te weinig vaccin

14 maart 2022 om 13:15 • Aangepast 15 maart 2022 om 12:12
nl
De GGD West-Brabant heeft een fout gemaakt bij de toediening van de tweede boosterprik. Hierdoor kregen in totaal 247 mensen te weinig vaccin toegediend. Alle betrokkenen zijn inmiddels benaderd door de GGD om een afspraak te maken voor een nieuwe prik.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Alle mensen die het betreft, waren vrijdag 4 maart uitgenodigd op de priklocatie Breda International Airport in Bosschenhoofd.

Door de combinatie van bepaalde naalden met spuiten, bleef er tijdens het prikken een kleine hoeveelheid vaccin achter in de spuit. Er werd dus te weinig vloeistof ingespoten. Het ging in alle gevallen om het Moderna vaccin.

Overleg met RIVM
De GGD ontdekte vrijdag de fout tijdens een standaard controle. Hoe de vergissing kon gebeuren, is volgens een woordvoerder niet bekend. Na overleg met het RIVM is besloten om de mensen een nieuwe vaccinatie aan te bieden. Volgens de GGD heeft de extra prik geen gevolgen voor hun gezondheid.

“Door de vergissing is er 0,15 milliliter toegediend. Dat moet moet 0,25 milliliter zijn. De maximale dosis is 0,5 milliliter. Er is dus een ruime veilige marge”, legt Linda Vlamings van de GGD West-Brabant uit.

Excuses
De GGD betreurt de fout. "We vinden het heel vervelend en hebben onze excuses aangeboden aan de mensen om wie het gaat." Een groot deel van de betrokkenen hebben inmiddels een opnieuw een prik gehad of een nieuwe vaccinatieafspraak gemaakt.

Volgens de woordvoerder is een dergelijke fout niet eerder gebeurd in Brabant. Eind vorig jaar dook hetzelfde probleem wel op bij bezoekers van een vaccinatielocatie van de GGD Gelderland–Zuid. De GGD West-Brabant heeft inmiddels maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Lees ook het liveblog met het belangrijkste nieuws over het coronavirus en de coronacrisis. In Brabant en daarbuiten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!