Gerard heeft het eerste kievietsei van Brabant gevonden

15 maart 2022 om 17:00 • Aangepast 16 maart 2022 om 21:40
nl
Gerard van den Heuvel heeft in Venhorst het allereerste kievietsei van Brabant van dit jaar gevonden. Op zijn eigen land liep hij een aantal keer vergeefs te zoeken, maar dinsdag was het raak.
Profielfoto van Julia Kanters
Geschreven door
Julia Kanters

“Toen ik eerder voorbijreed, zag ik al een kieviet in de weide. Vandaag ging ik weer met goede hoop kijken. Hij zat flink goed verstopt tussen het gras, maar na even zoeken zag ik het ei gelukkig”, zegt de vinder. Gerard is boer en vrijwilliger bij Weidevogelgroep Boekel-Venhorst. Hij is al jaren betrokken bij de bescherming van vogels en hun eieren.

'Echt een prachtexemplaar'
Twee jaar geleden heeft hij ook kievietseieren gevonden. Toen waren het er zelfs vier. “Nu is het er maar eentje, maar het is wel echt een prachtexemplaar”, vertelt hij. De boer denkt dat het ei zeker wordt uitgebroed.

Dat het ei rond deze tijd wordt gevonden, is niet gek. "De vogels hebben wat tijd nodig als het warmer wordt om 'op te vetten'. Met andere woorden, genoeg energie en vetreserves te hebben voor het leggen van eieren", zegt Fien Oost van Brabants Landschap. "Daarom is deze tijd van het jaar wanneer de temperatuur stijgt en het bodemleven weer actief wordt het moment dat ze gaan leggen", voegt ze daaraan toe. Ze vertelt dat het eerste kievietsei van Brabant vorig jaar bijvoorbeeld op 9 maart was gevonden.

Kievit wordt bedreigd
Het eerste kievietsei van Nederland werd dit jaar al eerder gevonden: ook op 9 maart in Overijssel. Volgens Oost is het belangrijk om de weidevogels in Nederland te beschermen, ook in Brabant. Het gaat namelijk volgens haar steeds slechter met deze vogelsoort. Dit komt onder meer door werkzaamheden op een akkerland als ploegen of inzaaien in het voorjaar. Maar ook de droogte en het afnemend voedselaanbod spelen de kievit parten.

LEES OOK: Eerste kievitsei gevonden en weer lag het in Sint-Oedenrode

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!