Tips om te besparen op benzinekosten zonder helemaal naar België te rijden

16 maart 2022 om 14:54 • Aangepast 17 maart 2022 om 10:29
nl
De accijns op benzine gaat dit weekend in België omlaag waardoor de literprijs straks tot wel 60 cent lager is dan in Nederland. Als je toch niet de moeite wilt nemen om aan de andere kant van de grens te gaan tanken, kun je nog heel wat doen om te besparen op je benzinekosten.
Profielfoto van Julia Kanters
Geschreven door
Julia Kanters

Markus van Tol is woordvoerder bij de ANWB. Daar merken ze dat steeds meer mensen last hebben van de hoge benzineprijzen: “Termen als ‘goedkope tankstations’ of ‘brandstofbesparing’ worden steeds vaker opgezocht op onze website."

Dat mensen naar België gaan, snapt Tol zeker. “Bij deze prijzen is over de grens tanken echt het overwegen waard”, zegt hij. Volgens hem moeten mensen wel beseffen dat het heel druk kan zijn bij de meeste Belgische tankstations. “Alle Nederlanders zitten natuurlijk in hetzelfde schuitje. Je zult dus niet de enige zijn. Binnen een uurtje terugrijden zal dus niet lukken”, vertelt hij.

Sommige mensen rijden met jerrycans vol benzine terug naar Nederland. Tol raadt dit sterk af. “Een litertje uit België meenemen kan in principe geen kwaad, maar een achterbank vol is veel te gevaarlijk. Het is brandbaar en explosief. Wij willen veiligheid voorop.”

Tips om te besparen
Tol geeft een aantal tips om ook in Nederland op je benzinekosten te besparen:

  • De belangrijkste tip om brandstof te besparen is volgens Tol op je rijstijl letten. Let op je snelheid, trek niet te snel op en trap niet onnodig vol op de rem.
  • Een beetje omrijden mag: als je een keuze hebt tussen een extra stukje ringweg of een kortere weg door de stad, kun je beter voor de ringweg kiezen. Door de stad rijd je namelijk al snel niet constant, wat voor veel extra brandstof kan zorgen.
  • Tanken is eigenlijk altijd goedkoper bij onbemande tankstations. Bemande tankstations waar je ook een bloemetje of broodje kan kopen, zijn duidelijk duurder.
  • Kies voor prijsvechters: grote ketens als Tinq, Tango en Supertank blijven concurreren op prijs. Het heeft dus zeker zin om je bijvoorbeeld in te schrijven voor de nieuwsbrief of om de 'actiedagen' in de gaten te houden.
  • Tank in het weekend: in het weekend is tanken altijd goedkoper dan doordeweeks. Maandag is de duurste dag om te tanken.
  • Laat je airco en stoelverwarming uit. Die lopen namelijk aardig in de kosten.
  • Geen overtollige bagage: bagage in en op de auto kan zorgen voor meer benzineverbruik. Dit is bijvoorbeeld een fietsendrager, een dakkoffer of extra accessoires die je meedraagt. Zo kan 100 kilogram bagage zorgen voor 0,6 liter extra benzine per 100 kilometer.
  • Check je bandenspanning: als er geen goede bandenspanning is, zorgt dit voor meer brandstofverbruik. Zo kan een bandenspanning van 0,8 bar ( in plaats van 2 bar) al zorgen voor 0,7 liter meer benzine per 100 kilometer.

Nog meer tips? Klik hier

LEES OOK: Liter benzine vanaf dit weekend tot 60 cent goedkoper bij Belgische pomp

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!