Video

Co (25) is verstandelijk beperkt en legt vandaag de kiezers in de watten

16 maart 2022 om 17:40 • Aangepast 17 maart 2022 om 10:39
nl
In dorpshuis Siemburg in Kruisland worden kiezers extra in de watten gelegd. Gastheer Co Delrue (25) heeft een verstandelijke beperking en draait woensdag volwaardig mee op het stembureau. Hij zorgt ervoor dat alles op rolletjes loopt en dat de stemmers tevreden het stemlokaal verlaten.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Co helpt een oudere vrouw die wat moeilijk ter been is op weg naar het stemhokje. Weer even later staat hij achter de bar om drankjes in te schenken voor zijn collega’s. Het is dan ook niet verwonderlijk dat iedereen met hem wegloopt. “Hij doet het super. Co is klantvriendelijk, attent en hij legt ook alles goed uit aan de mensen”, zegt voorzitter Jodi Jansen van het stembureau trots.

Co woont semi-zelfstandig bij woonzorginstelling SDW. Hij was vorig jaar een van de hoofdrolspelers in de Omroep Brabant-serie ‘Wat kan je wel?’ Ook woensdag wordt Co gevolgd door een camera. Dit keer van mede-cliënt Carola die alle SDW’ers die in een stembureau meedraaien, vastlegt voor haar vlog. “Ik voel mij een echte reporter”, zegt ze zelfverzekerd.

"Ik leer veel nieuwe dingen."

Voor Co is het werk op het stembureau een mooie ervaring. In het dagelijks leven werkt hij bij de Jumbo in Wouw. “Ik leer veel nieuwe dingen en bovendien houd ik van gezelligheid.”

Over zijn politieke voorkeur doet hij geen uitspraak. “Dat zeg ik niet, maar ik stem wel op een lokale partij. Ik vind het belangrijk dat een partij open staat voor mensen met een beperking. Ze moeten gewoon mee kunnen draaien in de maatschappij.”

Voor het project van de ‘inclusieve stembureaus’ zoals woensdag in Kruisland, werkt SDW samen met de landelijke Stichting Sprokkel. Deze organisatie spoort instellingen en bedrijven aan om met mensen met een verstandelijke beperking mee te laten doen bij hun activiteiten.

Jodi Jansen van het stembureau is enthousiast: “Mensen zoals Co kunnen veel meer dan je denkt, dus als het aan mij ligt: volgende keer weer.”

Carola voelt zich een echte reporter (foto: Erik Peeters).
Carola voelt zich een echte reporter (foto: Erik Peeters).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone