Bijna overal fors lagere opkomst: Helmond opnieuw hekkensluiter - Omroep Brabant
Video

Bijna overal fors lagere opkomst: Helmond opnieuw hekkensluiter

16 maart om 21:45 • Aangepast 18 maart om 10:10
nl
Wachten op privacy instellingen...
Helmond had vier jaar geleden met 42 procent de laagste opkomst van het hele land, maar scoorde dit jaar nog lager met 39,2 procent. Roosendaal kwam dit jaar uit op 39,7 procent. Ook in andere gemeenten zijn er minder mensen naar de stembus gegaan. Landelijk scoorde Rotterdam het laagst met 38,9 procent.
Profielfoto van Marielle Bijlmakers
Geschreven door
Marielle Bijlmakers

Tilburg had de stemmen al vroeg geteld, maar er waren dan ook niet zoveel mensen komen opdagen. Ook daar zorgden de cijfers voor teleurgestelde gezichten op de uitslagenavond. Historisch gezien scoort de arbeidersstad nooit hoge ogen als het gaat om het aantal inwoners dat daadwerkelijk komt stemmen, maar dit keer is het echt laag: 40 procent. Vorige keer in 2018 was de opkomst 45 procent in Tilburg. Tegen de verwachting in is het dit jaar dus nog minder geworden.

Ook in Den Bosch (48,3 procent) en Rucphen (42,9 procent) worden ze niet vrolijk van de cijfers. In Eindhoven is het percentage gedaald naar 41,6 procent terwijl het vier jaar geleden nog 46,4 was.

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr van Rucphen vindt het ontzettend jammer dat de opkomst dit jaar veel lager is: van 51,2 naar 42,9 procent. "Het is altijd jammer, maar we zullen het ermee moeten doen. We hebben nooit uitgeblonken in hoge opkomstpercentages, maar het blijft een uitdaging voor de verkiezingen over vier jaar." Ze denkt dat thema's in de gemeente zeker leven bij de bevolking. "Misschien denken ze wel: het gaat hier perfect, ik hoef niet te stemmen. Je kunt er van alles van denken", aldus de burgemeester.

LEES OOK: Burgemeester Helmond teleurgesteld over opkomst bij verkiezingen: laagste van Nederland

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.