Boer doet op valreep mee aan verkiezingen, nu heeft hij 4 zetels

17 maart 2022 om 13:55 • Aangepast 18 maart 2022 om 10:10
nl
Op de absolute valreep schreef hij zich in voor de gemeenteraadsverkiezingen, slechts enkele uren voor de deadline. En nu is boer Corné de Rooij met zijn splinternieuwe partij de op één na grootste in Goirle. "Je kunt wel zeggen dat het redelijk geslaagd is, ja."
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Donderdagochtend zit De Rooij aan het ontbijt. "Het is laat geworden gisteren, maar ik kan wel even praten", vertelt hij, roerend in zijn mok. De Rooij is geen vreemde in de raad. Dertien jaar lang was hij raadslid van het CDA in Goirle, maar in 2019 stapte hij uit de partij.

"Ik was er klaar mee. En als je niet meer in de politiek zit, ga je er toch anders naar kijken." De Rooij vervolgt: "Dan zie je dat de politiek eigenlijk heel afstandelijk is. Maar dat zie je dus pas als je er zelf niet meer inzit. Daardoor kwamen we onlangs met het idee om een nieuwe partij op te richten."

"Pas die dag hebben we ons, echt op het allerlaatst, ingeschreven."

Dat werd de partij Gezond Verstand Goirle Riel. En die pakte deze week, amper drie maanden na de oprichting, vier van de 19 zetels. Het resultaat van 'dichtbij de burger staan', aldus De Rooij.

Vijf dagen voor kerst werd de partij in het leven geroepen, precies op de dag van de deadline voor gemeentelijke partijen om mee te doen aan de verkiezingen. "Dat was op 20 december, toen hebben we ons ingeschreven. Echt op het allerlaatst dus", vertelt Corné.

Ruim een maandje later diende zich de tweede belangrijke deadline aan: het inleveren van de kieslijst.

De Rooij had het zelf ook niet verwacht, maar de belangstelling was groot. Er wilden dertig mensen meedoen. Voor Goirlese begrippen is dat opmerkelijk. Een partij als de SP wist in dezelfde gemeente niet eens genoeg kandidaten te vinden, om überhaupt opnieuw mee te doen. Dat terwijl de partij aanvankelijk op twee zetels stond.

Tussen de aanmeldingen voor Gezond Verstand Goirle Riel, zaten ook kandidaten die nog twintig jaar oud moesten worden. "Ook dat was wel verrassend, ja. Dat vonden we natuurlijk erg mooi, zoveel jongeren. Op nummer 3 en 4 op de kieslijst staan nu twee 19-jarigen."

"Die kun je wel om een boodschap sturen."

De Rooij doelt op Teun van den Brand en Jelle van Loon, beiden nog studerende. Gaan zij echt de gemeenteraad in? "Dat is wel de bedoeling. Het zijn slimme jongens en ze willen het zelf. Maar het zou kunnen dat er door voorkeursstemmen nog wat wisselingen gaan plaatsvinden."

Maar wat hebben 19-jarigen te zoeken in een gemeenteraad? "Het zijn beide goeie slimme jongens. Met name Teun staat echt middenin de maatschappij. Die kun je wel om een boodschap sturen."

Updates over de verkiezingen lees je donderdag in ons liveblog.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!