Ouders én scholen met handen in het haar na sluiten kinderopvang

18 maart 2022 om 20:00 • Aangepast 28 maart 2022 om 16:07
nl
Moeders Margot en Carolien hebben geen flauw idee waar ze hun kinderen kunnen onderbrengen, nu opvangorganisatie NummerEen vanwege personeelstekort locaties dicht gooit. Ook scholen zitten met de handen in het haar, want zij hebben de plicht te zorgen voor een buitenschoolse opvang in het gebouw. Maar hoe? "Dit is niet opgelost op korte termijn."
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Ouders met kinderen bij NummerEen Kinderopvang werden dinsdagavond onaangenaam verrast. Vanwege een drastisch tekort aan personeel sluit NummerEen per 9 mei een aantal locaties en groepen in De Kempen en Veldhoven. Een van die locaties is de buitenschoolse opvang bij basisschool De Meerhoef in Veldhoven.

"Dat het zo zou escaleren, hadden we niet zien aankomen."

Margot Vermeulen zit daardoor met een probleem. Twee van haar drie kinderen (5 en 7) zitten op die bso, maar liefst drie dagen per week. Ze kunnen niet terecht op een andere locatie van NummerEen.

Het gezin koos bewust voor kinderopvang, om niet afhankelijk te zijn van vrienden of ouders. “We dachten het goed geregeld te hebben. De afgelopen tijd zijn er wel signalen geweest, groepen werden samengevoegd vanwege het personeelstekort. Maar dat het zo zou escaleren, zagen we niet aankomen.”

Als noodgreep heeft ze alle opvanglocaties in de regio benaderd, maar een snelle oplossing is niet in zicht. “Overal zijn de wachtlijsten lang. En het probleem speelt bij meer locaties van NummerEen, dus de druk op bestaande kinderopvangorganisaties in de regio wordt alleen maar groter.”

"Wat mails versturen kan best met twee kleine kinderen in huis. Maar een online vergadering is een ander verhaal."

Waar vindt ze drie dagen opvang voor haar kinderen? Margot is gezegend met een redelijk flexibele baan en een werkgever die mee wil denken. “Ik kan thuis werken en mijn man ook. Maar dat is verre van ideaal. Ik kan best wat mails versturen met twee kleine kinderen in huis. Maar een online vergadering, dat is een ander verhaal.”

Carolien Michiels uit Netersel werkt als lerares op een basisschool. Haar kinderen van 5 en 7 kunnen straks niet meer terecht bij de bso van de Lambertusschool in Netersel. "Het is de enige opvang in het dorp, een alternatief is er niet. We hebben nog geen oplossing."

Flexibel werken zit er niet in voor haar. Ze baalt ervan, maar is niet boos op de kinderopvangorganisatie. Ze ziet dat er sprake is van overmacht voor NummerEen.

Directeur Rudolf Buur van de Lambertusschool zegt verrast te zijn door de sluiting en wordt er niet vrolijk van. "We zijn ervan geschrokken." Scholen moeten volgens de wet zorgen voor kinderopvang binnen de school, als ouders daarom vragen. "We gaan alle moeite doen om iets te regelen, maar we maken eerst pas op de plaats. Dit is niet opgelost op korte termijn.”

"We kunnen ons personeel niet vragen om nu in dit gat te springen."

Arnoud van Leuven, bestuurder van Stichting Veldvest waar basisschool De Meerhoef onder valt, geeft aan dat het heel lastig is om een oplossing te vinden. Hij ziet een maatschappelijk probleem.

“Het personeelstekort is een landelijk probleem, dat ook geldt voor het onderwijs. We moeten alle zeilen bijzetten om de klassen te bemensen. Onze medewerkers hebben de afgelopen jaren met corona ontzettend veel extra werk verzet om de school draaiende te houden. Zij verdienen hiervoor een compliment. We kunnen ons personeel niet vragen om nu in dit gat te springen.”

LEES OOK: Ouders krijgen te horen dat kinderopvang stopt: ‘Tranen hebben gevloeid’

Kamp jij ook met wachtlijsten bij de kinderopvang of is jouw kinderopvang stopgezet? We horen graag jouw verhaal, mail ons.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!