Dit is waarom alle 8986 stemmen in Loon op Zand herteld worden

21 maart 2022 om 11:04 • Aangepast 22 maart 2022 om 10:46
nl
De gemeente Loon op Zand hertelt maandagochtend alle 8986 stemmen die vorige week zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partijen Pro3 en VVD vroegen daarom, omdat de verschillen tussen sommige partijen wel heel klein zijn. "Om politieke gemoedsrust te bieden, is ermee ingestemd", laat de gemeente weten.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Uit de eerste telling van de gemeente bleek dat er tussen sommige partijen hele kleine verschillen zijn. Zo spant het erom bij de restzetel. Restzetels worden verdeeld over partijen aan de hand van een berekening met het aantal uitgebrachte stemmen en het aantal zetels. Deze zou volgens de eerste telling voor het CDA zijn, maar het scheelde maar heel weinig of deze zou voor Pro3 of de VVD zijn.

"Het verschil is minimaal."

Volgens burgemeester Hanne van Aart denkt niemand dat er fouten zijn gemaakt bij de eerste telling. "Alle controles kloppen, er zijn geen onverklaarbare stemmen bijgekomen of weggevallen. Het verschil tussen het aantal ingeleverde stempassen en het aantal uitgebrachte stemmen is minimaal."

Alle 8986 ingediende stembiljetten worden toch nog één keer gecontroleerd. "Als om half zeven het Hoofd- en Centraal Stembureau weer bijeenkomt, verwacht ik dat we de uitslag en de zetelverdeling kunnen herbevestigen en is iedereen gerustgesteld", laat de burgemeester weten.

Pro3, VVD en CDA behaalden vorige week allemaal drie zetels. De grootste partij in Loon op Zand is GemeenteBelangen met zeven zetels.

LEES OOK: Bekijk hier de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!