Gevluchte vastgoedhandelaar Roger Lips krijgt acht maanden celstraf

21 maart 2022 om 15:13 • Aangepast 28 maart 2022 om 17:03
nl
Vastgoedhandelaar Roger Lips is maandag door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot acht maanden cel. Hij kreeg de straf omdat hij informatie achterhield in een faillissement met een schuld van ruim 320 miljoen euro. Zijn vrouw Astrid van S. kreeg twee maanden. Het paar woont in Dubai in de oliestaat Verenigde Arabische Emiraten.
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Roger Lips reageerde niet op oproepen om voor de curatoren te verschijnen nadat hij in 2013 kort in het faillissementsonderzoek gegijzeld was. Tijdens een schorsing vluchtte de 56-jarige vastgoedondernemer uit Uden het land uit.

In totaal gingen 143 aan hem gelieerde bedrijven failliet waarin banken in totaal 750 miljoen euro in geïnvesteerd hadden. Volgens het Openbaar Ministerie verdwenen tientallen miljoenen euro's uit de boedel waarover nog een aparte strafzaak volgt.

Dubai
Het OM betoogde dat Lips de server van het hoofdkantoor meenam naar Dubai waar hij sinds 2014 met zijn vrouw verblijft. Hij woont daar uit vrees te worden gegijzeld in het faillissementsonderzoek. Dat er op die server bruikbare informatie stond voor dit faillissementsonderzoek, achtte de rechtbank niet bewezen.

Ook is deels niet bewezen dat Lips zich niet aan de inlichtingenplicht hield. Dit gezien de enorme berg aan door hem verstrekte informatie die wel in het dossier zit. Het OM gaf ook onvoldoende aan welke informatie dan ontbrak. Volgens de rechtbank is wel duidelijk dat hij weigerde zijn adres aan de curatoren te geven.

Fraudezaak
Lips verweerde zich onder meer met de stelling dat als hij alle inlichtingen had verschaft hij mogelijk meewerkte aan zijn eigen veroordeling in de komende fraudezaak. De rechters in Zwolle vinden dat hij wel verplicht was mee te werken, maar voegt toe dat die informatie mogelijk niet gebruikt mag worden in de nog komende fraudezaak.

Het is van groot belang dat de curatoren een dergelijk groot faillissement goed kunnen afwikkelen, stelt de rechtbank. Mede gelet hierop had meer medewerking verwacht mogen worden.

Zijn 55-jarige vrouw Astrid van S., die bestuurder was van zeker een van de bedrijven van haar man, kreeg twee maanden celstraf opgelegd. Tegen het tweetal was zestien maanden cel geëist.

LEES OOK:
Vastgoedtycoon Roger Lips uit Uden mag rechter uitleggen waar miljoenen zijn gebleven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!