Geen geknoei met volmachtstemmen in Bergen op Zoom, zegt justitie

23 maart 2022 om 22:57 • Aangepast 24 maart 2022 om 22:45
nl
Er zijn geen volmachtstemmen geronseld tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Bergen op Zoom. Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Justitie heeft de stembiljetten van twee stembureaus in de wijk Oost gecontroleerd. Daar zijn geen 'onregelmatigheden' gevonden. Zo is er volgens de onderzoekers zijn er geen stemmers geweest die voor meer mensen volmachtstemmen hebben uitgebracht, dan is toegestaan. Een gemachtigde mag maximaal drie volmachtstemmen uitbrengen.

'Goede redenen'
Ook zijn kiezers gehoord die iemand een volmacht gegeven hebben om voor hem of haar te stemmen. Zij hadden goede redenen om dat te doen, stelt het OM. Zo waren mensen op vakantie of zorgde corona ervoor dat ze niet konden stemmen.

Burgemeester Frank Petter had justitie gevraagd onderzoek te doen naar het mogelijke geknoei met volmachtstemmen. Bij twee stembureaus in Bergen op Zoom lag het aantal van dit soort stemmen veel hoger dan normaal. Namelijk 19 en 22 procent, terwijl het gemiddelde zo'n 10 procent is. Daardoor ontstond het vermoeden dat er mogelijk fraude was gepleegd.

De kous is af
Veel volmachtstemmen gingen naar twee kandidaten van de lokale partij GBWP. Maar volgens partijleider Arjan van der Weegen was er geen aanleiding om te denken dat mensen van zijn partij stemmen zouden hebben geronseld. "We worden beschuldigd, terwijl we ons nergens tegen kunnen verdedigen. Dit doet zeer", zei hij maandag tegen Omroep Brabant.

Met de conclusie van het OM dat er niks aan de hand is, is voor de gemeente Bergen op Zoom de kous af. De nieuwe gemeenteraad wordt net als in de meeste andere gemeenten op 30 maart geïnstalleerd.

LEES OOK:

Mogelijk geknoei met volmachten: burgemeester Bergen op Zoom doet aangifte

Partijleider bijt van zich af na beschuldiging van geknoei met volmachten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!