Nog nooit zoveel zon in maart en ook de droogte valt op

25 maart 2022 om 16:51 • Aangepast 27 maart 2022 om 17:17
nl
De meeste Brabanders is het vast wel opgevallen: het is al dagen zonnig. Voor de zeventiende dag deze maand is de zon amper gehinderd door enige bewolking in heel de provincie. Hiermee is volgens Weerplaza zaterdag het record van het aantal zonuren in maart verbroken.
Profielfoto van Julia Kanters
Geschreven door
Julia Kanters

Het record van het aantal zonuren in maart stond in 2014 op 211. Daar zijn we zaterdag dus al overheen en we hebben nog een zonnig weekend te gaan. Ook volgende week is er tot donderdag nog volop zon.

Droogte als keerzijde
In delen van Brabant is er nog helemaal geen regen gevallen. Normaal valt er in maart 56 millimeter regen. Of we het record gaan verbreken, ligt dan ook erg aan volgende week. Er zijn dan namelijk een aantal buien voorspeld. De keerzijde van het lekker weer is deze droogte. Zo waarschuwde de brandweer al voor natuurbranden deze maand.

Boswachter Frans Kapteijns vertelt dat de waterreserves die er al waren met zulke temperaturen snel verloren gaan. Dit heeft vooral gevolgen voor de diersoorten op het land. De ontwikkeling van bijvoorbeeld kikkers wordt door de droogte namelijk vertraagd. Wat mensen thuis zelf kunnen doen? "Tegels eruit en gras erin", zegt de boswachter. Door de tegels in de tuinen van mensen komt water terecht in een riool of goot, terwijl gras het water juist opneemt in de grond.

LEES OOK:

Waterschappen bezorgd over droogte na vier weken zonder regen

Brandweer waarschuwt voor droogte in de natuur: 'Let goed op!'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!