Video

400 jaar oud kasteel komt weer tot leven in Wouw: project van 1,3 miljoen

26 maart 2022 om 07:00 • Aangepast 28 maart 2022 om 11:21
nl
Langzaam maar zeker komt het Kasteel van Wouw tot leven. Al maanden wordt er hard gewerkt om de gracht, de verdedigingswallen en de resten van funderingen in ere te herstellen. De contouren van de plek waar de vierhonderd jaar oude burcht heeft gestaan zijn al duidelijk zichtbaar.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Kijkend met halfgesloten ogen en een beetje fantasie kun je vanaf een afstandje wel verbeelden hoe de Heren van Breda en Bergen op Zoom er in de dertiende eeuw moeten hebben geleefd. Of misschien wel hoe prins Maurits het kasteel in 1605 heeft ingenomen.

De burcht, opgetrokken uit kloostermoppen, had in die periode muren van wel anderhalve meter dik. Het bouwwerk had meerdere torens, een zaal, kamers, een kapel en een gevangenis. Op het terrein stonden meerdere bijgebouwen zoals een brouwerij en een bakkerij.

Na een korte opleving verdween het kasteel uit het landschap

Om de vijand tegen te houden kreeg de burcht een dubbele slotgracht. Het kasteel bleek helaas niet bestand tegen de uitvinding van buskruit. In de Tachtigjarige Oorlog werd het in puin geschoten. Na een korte opleving verdween het kasteel uit het landschap.

Vorig jaar begonnen de gemeente Roosendaal, de stichting Kasteel van Wouw en Waterschap Brabantse Delta met de reconstructie van de burcht. Een project van 1,3 miljoen euro. De gracht wordt gebruikt om water op te slaan.

Het terrein wordt straks opengesteld voor het publiek en nu al zijn er wekelijks rondleidingen door een gids.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!