Studenten willen autisten 'bij het afval zetten', Avans fluit ze terug

25 maart 2022 om 16:36 • Aangepast 28 maart 2022 om 08:15
nl
Een campagne van een groep studenten van de Avans in Den Bosch heeft vrijdagmiddag voor verontwaardiging gezorgd op social media. Ze plaatsten afvalbakken met onder meer de tekst: "Dump hier uw kind met autisme." Inmiddels heeft de school de prullenbakken en bijbehorende posters verwijderd. "Ze zijn uit de bocht gevlogen."
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Studenten van Avans wisten niet wat ze zagen, toen ze vrijdag aankwamen op de school. Daar stonden plotseling twee grote prullenbakken. Eén voor kinderen met ADHD, de ander voor autisme. En daarop dan de tekst: "Maken wij er toch nog iets moois van."

Boven de prullenbakken hing een poster met een reeks psychische aandoeningen: "ADD, Autisme, Dyslexie, Bipolar, ADHD, Dyscalculie, Tourette, Dyspraxi. Een hoop geld- en tijdverspilling. Dump ze nu bij je dichtstbijzijnde sorteerbak."

Een woordvoerder van Avans legt uit dat er geen kwade bedoelingen achter de sorteerbakken zitten. "Een aantal tweedejaars studenten van de opleiding Communicatie en Multimedia Design deden onderzoek naar de maatschappelijke positie van mensen met, bijvoorbeeld, autisme, ADHD en ADD. Met dit project wilden ze daar aandacht voor vragen."

Dat laatste is in ieder geval gelukt. "Maar natuurlijk niet op de manier zoals ze gewild hadden", geeft de woordvoerder toe. "Het werkt nu averechts en daarom willen we onze oprechte excuses aanbieden aan iedereen die hierdoor beledigd is. De afvalbakken zijn vanochtend meteen verwijderd."

"Studenten moeten zich ontwikkelen en fouten kunnen maken."

Maar valt die leerlingen nou iets kwalijk te nemen? "Ze zijn hier duidelijk uit de bocht gevlogen. Aan de andere kant hebben we hier te maken met jonge studenten. Die moeten zich ontwikkelen en fouten kunnen maken." Of een docent dan eerder in had moeten grijpen, durft de woordvoerder nog niet te zeggen. "We onderzoeken nu nog hoe dit precies is gelopen."

Wat de zaak nog net iets pijnlijker maakt, is dat de campagne zogenaamd door de Afvalstoffendienst 's-Hertogenbosch zou zijn uitgezet. "Heel vervelend", vertelt de woordvoerder van Avans. "Het laatste wat je wilt is dat je ook andere partijen hierin betrekt. Wij hebben net al contact opgenomen en ook aan hen onze excuses aangeboden."

"Die leerlingen zijn erg geschrokken."

Eerder liet ook de Afvalstoffendienst zelf al weten dat ze niks met de prullenbakken te maken heeft. "Laten we duidelijk zijn: Ook wij werden hierdoor verrast. Wij hebben hier helemaal niets mee te maken."

Voor de studenten zal de mislukte campagne waarschijnlijk een goede, maar harde les zijn. "Ze vinden het heel vervelend en zijn erg geschrokken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!