Video

Een straat vol vlaggen om Oekraïense vluchtelingen welkom te heten

31 maart 2022 om 21:44 • Aangepast 1 april 2022 om 19:53
nl
Bij alle huizen in de Tilburgse Burgemeester Suijsstraat hangt de Oekraïense vlag uit. Een welkom voor de 150 vluchtelingen die vanaf volgende week in hun buurt worden opgevangen. De bewoners zijn er trots op: “Dit is toch een prachtig beeld?”
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Wendy Powell was bijna in tranen, geeft ze toe, toen ze voor het eerst haar straat vol Oekraïense vlaggen zag: “We willen dat de vluchtelingen zich hier welkom voelen.”

Ook Femke Bossers is ontroerd door de saamhorigheid in haar straat. Oekraïense vluchtelingen worden binnenkort opgevangen in het GGD-pand in de buurt: “Toen bekend werd dat hier Oekraïners kwamen, werd heel snel in de groepsapp gegooid: ‘Kunnen we hier iets mee?' en toen werd gelijk het idee van de vlaggen geopperd.”

"Wie heeft er nog spullen? Alle beetjes helpen."

Eén van de bewoners kende een groep studenten, zette ze twee dagen aan het werk en toen waren er genoeg vlaggen voor de hele buurt. Maar het blijft niet bij vlaggen alleen. Buurtbewoners doen ook vrijwilligerswerk in de toekomstige opvang. Ook Femke is een paar uur gaan poetsen: “We sturen elkaar appjes: ‘Wie kan er een kast mee in elkaar zetten? Wie heeft er nog spullen?’ Alle beetjes helpen.”

Jop Verweel van de gemeente Tilburg is maar wat blij met al die hulp: “Ik vind het heel mooi om te zien dat de buurtbewoners ook onderling met elkaar in contact staan. Dus ik hoef maar één persoon uit de omgeving een berichtje te sturen en die stuurt het in de groepsappen door. En dan staan er hier de volgende ochtend gewoon weer tien man klaar. Dat is super, word ik heel blij van.”

"Mensen reageren anders dan op Syrische vluchtelingen."

Waarom slaat de buurt juist nu zo de handen ineen? Femke weet het wel: "De kinderen zaten bij wijze van spreken maandag nog op de Playstation en woensdag moesten ze hun land ontvluchten. Mensen reageren hier anders dan op Syrische vluchtelingen. Want de moeders komen hier met hun kinderen de mannen blijven daar om hun land te redden. Het is zo dichtbij, het zijn gezinnen net als jij en ik."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!