Evenaring koudste aprilnacht in Eindhoven sinds het begin van de metingen

3 april 2022 om 10:30 • Aangepast 11 april 2022 om 11:44
nl
Het was bibberen zaterdagnacht. Met name in Eindhoven. Daar daalde de temperatuur naar -5,9 graden. Een dik dagrecord voor 2 april en een evenaring van de koudste aprilnacht sinds het begin van de metingen. Op 2 april 1996, in het jaar dat de metingen daar startten, werd het daar ook -5,9 graden.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"Het was echt koud afgelopen nacht", vertelde Raymond Klaassen van Weerplaza zondagochtend in het radioprogramma 'Weekend!' op Omroep Brabant. "De minimumtemperatuur kwam in vrijwel heel de provincie onder de -5 uit. Het koudst was het in Eindhoven. In Woensdrecht werd het -5,0 en in Volkel -5,2. Dit waren dagrecords voor die plaatsen."

Hoe koud het in Gilze is geworden, is niet bekend. Dit meetstation is kapot. "Maar we gaan ervan uit dat het ook daar zeker -5 is geworden."

Verpieteren
Inmiddels is de temperatuur opgelopen en volgens Raymond ziet het er deze ochtend heel vriendelijk uit. "We hebben heel zonnige perioden. Maar het is wel zo dat er in de loop van de dag vanuit het noorden een enkel buitje over kan trekken. Het lijkt erop dat de meeste buien verpieteren voordat ze Brabant bereiken. Maar een enkel buitje sluit ik toch niet uit."

De temperatuur loopt bij deze afwisseling van zon en wolkenvelden op tot 7 of 8 graden 's middags.

Voorbode
Komende nacht zal het niet zo koud worden als zaterdagnacht. "Dat heeft te maken met het feit dat de bewolking vanuit het noorden gaat toenemen", legde Raymond uit. "Al kan het in het begin van de nacht nog wel rond het vriespunt zijn. Die bewolking is de voorbode voor een periode van langdurige regen in de tweede helft van de maandagochtend. Het blijft ook heel de maandagmiddag en -avond regenen. En ook de nacht naar dinsdag zal niet helemaal droog zijn."

LEES OOK: Temperaturen gaan komende week omhoog, maar dat is niet alleen goed nieuws

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!