Video

Tankstations moeten soms nee verkopen: 'Er is idioot veel getankt'

4 april 2022 om 16:11 • Aangepast 7 april 2022 om 17:52
nl
Het was druk bij de tankstations de afgelopen dagen. Veel mensen hadden met tanken gewacht tot het moment dat op 1 april de accijnzen waren verlaagd. Bij het goedkoopste tankstation van Brabant was zondagavond zelfs geen Euro 95 meer verkrijgbaar. "Er is idioot veel getankt", aldus een woordvoerder van dat benzinestation.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

Makro in Best moest zondagavond 'nee' verkopen aan klanten die Euro 95 wilden tanken. Volgens een woordvoerder was dit het enige Makro-benzinestation in Nederland dat een tekort had. "We hadden volle opslagtanks, maar er is gewoon idioot veel getankt. Daar kon de leverancier niet tegenop. Het scheelt toch 20 cent, dus veel mensen hadden hun tankbeurt uitgesteld."

Maandag was er een groot gedeelte van de dag voldoende benzine. Tegen de avond was er zoveel getankt dat er geen Euro 95 meer beschikbaar was. "Onze leveranciers kunnen de vraag niet aan. Veel mensen hadden, met het zicht op de accijnsverlaging, het tanken uitgesteld. De verwachting is dat de leveringen binnen een paar dagen weer op het normale niveau zijn", zegt een woordvoerder van Makro.

"Het was twee keer zo druk als normaal."

Bij Tinq in Schijndel stonden met name vrijdag flinke rijen, vertelt pompstationhouder Frans van Hooft. “Iedereen heeft toch even gewacht tot de prijzen naar beneden gingen. Ik schat in dat het twee keer zo druk was als op een normale vrijdag, wat toch al een drukke dag is. Zaterdag was de drukte al verminderd, al kwamen er nog altijd meer klanten dan normaal.”

In de brandstofopslag van Tinq past 50.000 liter benzine. Dat betekent dat er ongeveer duizend mensen kunnen tanken, als hun auto een lege tank heeft. En veel mensen hadden meer brandstof nodig dan normaal, weet Van Hooft. “Vaak komen ze naar ons toe als ze nog 30 tot 50 procent in hun autotank hebben zitten, nu was die bij veel mensen echt leeg.”

"Als de brandstof bijna op is, gaat er een alarm af."

De drukte zorgde ervoor dat sommige tankstations ‘nee’ moesten verkopen. In Schijndel kwam het niet zo ver. Bij het hoofdkantoor van Tinq houden ze in de gaten hoeveel brandstof er nog in een tank zit, legt Van Hooft uit. “Als het bijna op is, gaat er een alarm. Dan wordt de leverancier gebeld en die gaat op pad. Die is er dan meestal snel, al kan het altijd gebeuren dat er een tankwagen uitvalt bij slecht weer.”

Meestal is extra inzet niet nodig. De opslagtanks worden ook meerdere malen per week gevuld.

Zo wordt een tankstation van nieuwe voorraad voorzien:

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.