Video

Bouwen, vechten, paren: visarenden in de Biesbosch hadden liefdesweekend

4 april 2022 om 18:30 • Aangepast 12 april 2022 om 13:48
nl
Eind goed, al goed. Het koppeltje visarenden in de Biesbosch dat de afgelopen jaren succesvol heeft gebroed is weer bij elkaar. Dat ze weer samen zijn was sinds afgelopen weekend niet meer vanzelfsprekend. Op het nest was namelijk een ander mannetje geland en dat mondde uit in knokken en het 'vluchten' van de twee mannen. Het nest bleef leeg en eenzaam achter, tot zondag.
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Een leeg nest, twee mannetjes die ervandoor waren gegaan en geen vrouwtje te bekennen: dat was de situatie afgelopen weekend rond het veelbekeken webcamnest van de visarenden in de Biesbosch. "Ons mannetje was na het gedoe met dat andere mannetje weggevlogen. Hij werd zelfs 13 kilometer verderop gespot", vertelt boswachter Harm Blom van Staatsbosbeheer. "Een eind uit de buurt en het was afwachten of het nog goed zou komen. We hadden echt onze twijfels."

Kijkers van de webcam en iemand die in de buurt woont van het nest, brachten zondag toch nog onverwachts goed nieuws. "Ik kreeg een appje dat er plotseling twee visarenden op het nest zaten. We weten nu bijna zeker dat het gaat om het koppel dat ook vorig jaar dit nest heeft gebruikt", aldus Blom. "Ze zijn weer samen."

De visarend blijft een unieke vogel voor de Biesbosch benadrukt de boswachter. “We hadden vorig jaar vijf nesten in de Biesbosch waar gebroed is. Er was een ander nest in Nederland waar niet gebroed is. Laten we hopen dat het er dit jaar meer worden. Het is een prachtige soort, maar nog steeds een zeldzame arendsoort die bij ons komt broeden."

"Ook twee andere koppels hebben hun nesten weer in gebruik genomen."

Begin april is het al een drukte van belang in de Biesbosch, ondanks dat veel nestelende trekvogels nog niet zijn gearriveerd in het natuurgebied. "Ook twee andere koppels hebben hun nesten weer in gebruik genomen. Dat ziet er goed uit, terwijl het gros van de vogels nog moet komen", aldus Blom die ook weet te vertellen dat die andere arend-soort, de zeearend, al aan het broeden is.

"Op twee plekken in de Biesbosch hebben we gezien dat de zeearenden nieuwe nesten hebben gebouwd en dat de vrouwtjes in broedhouding op het nest zitten. Dat betekent ook dat de mannetjes heel alert zijn. Door de stormen van vorig jaar, waarbij ook nesten van zeearenden naar beneden kwamen, was er toen sprake van een mislukt broedseizoen. We hopen dat het nu wel gaat lukken: naast de jongen van visarenden ook jonge zeearenden in de Biesbosch."

Boswachter Harm Blom op zoek naar de visarend.
Boswachter Harm Blom op zoek naar de visarend.

LEES OOK: Vader van 14 visarendjes terug op zijn oude nest in de Biesbosch

De webcambeelden van de visarend in bovenstaande video zijn beschikbaar gesteld door Vogelbescherming Nederland.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!