Vader van 14 visarendjes terug op zijn oude nest in de Biesbosch

25 maart 2022 om 18:18 • Aangepast 4 april 2022 om 09:24
nl
Het heeft er alle schijn van dat het visarendmannetje dat al 14 kleine visarendjes op de wereld zette, terug is in de Biesbosch. Er staat een webcam op zijn nest gericht en zo kon iedereen meekijken hoe de visarend vrijdag op het nest landde. Hij zal wel opgekeken hebben van de gehavende toestand van het nest. Dat was behoorlijk toegetakeld door de stormen van de afgelopen maanden.
Profielfoto van Fieke Nobel
Geschreven door
Fieke Nobel

Ongeveer de helft van het nest is weggewaaid. Boswachter Harm Blom: "Je zag hem kijken nadat hij landde: wat is hier gebeurd?" Terwijl het mannetje het nest bewaakt, is nu het wachten op het visarendvrouwtje. Meestal komt zij vijf tot zeven dagen later. "Ze bouwen het nest dan binnen een paar weken weer helemaal op."

De man en de vrouw broeden al een paar jaar op dezelfde plek. Het zijn gewoontedieren. "Vorig jaar kwam hij op de 26e, dat was toen een record. Nu is hij er op de 25e en dat is weer een record. Ze overwinteren in Spanje en in Afrika. Hij moet nogal wat doen om daar te overleven en weer terug te komen. Daarom is het ieder jaar spannend."

Het is nog even afwachten of het om dezelfde man gaat als vorig jaar. Daarvoor moet de ring die hij om zijn poot draagt goed in zicht zijn. "Deze lijkt sowieso geringd te zijn."

Wie samen met de visarend wil uitkijken naar zijn partner, kan meekijken naar de livestream van het nest.

LEES OOK:

Visarenden doen 'het' op de webcam, boswachter vindt het fantastisch mooi

Jonge visarenden zijn uitgevlogen, maar blijven nog wel even rondhangen

Vrouwtje visarend heeft voor het oog van de camera haar eerste ei gelegd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!