VIDEO

Oud-LPF-voorzitter baalt van serie: 'Ik slurp oesters, maar ben geen aso'

6 april 2022 om 19:00 • Aangepast 14 april 2022 om 13:43
nl
De serie 'Het jaar van Fortuyn' wordt al een van de beste Nederlandse series van de afgelopen jaren genoemd. Lovende woorden maar Peter Langendam uit Breda is minder tevreden. Hij was ooit oprichter en voorzitter van de LPF en daarmee de rechterhand van Pim Fortuyn. Hij wordt vertolkt in de serie door Frank Lammers. "Ik voel me weggezet als een asociale tokkie."
Profielfoto van Linda Koppejan
Geschreven door
Linda Koppejan

Inmiddels is het ruim twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn begin februari 2002 na een geruchtmakend interview in een krant moest vertrekken bij Leefbaar Nederland. Het was toen vriend Peter Langendam die Fortuyn ervan overtuigde om door te gaan in de politiek. Op 14 februari was de Lijst Pim Fortuyn (LPF) een feit, onder voorzitterschap van Peter Langendam.

In de maanden die volgden, groeide de partij als kool. In de peilingen op 6 mei kwam LPF uit op 38 zetels waarmee ze de grootste zou worden en Pim Fortuyn kandidaat-premier. Die dag werd Fortuyn vermoord. De meest dramatische periode in de Nederlandse politieke historie van de afgelopen halve eeuw.

"Ik slurp oesters, maar niet met een grote mond."

In de dramaserie staat de verkiezingsstrijd in 2002 centraal en wordt Peter Langendam gespeeld door Frank Lammers. "Frank is een goed acteur, maar ik ben verkeerd neergezet. Ook al realiseer ik me dat het om een gedramatiseerde werkelijkheid gaat. Het is niet fijn. Ik voel me wel beledigd dat ik ben neergezet als een schreeuwerd."

In werkelijkheid is Langendam, net als zijn vader en broers in het bezit van meerdere titels, een succesvol zakenman. "Ik kom uit een bijzonder gezin. Net en beschaafd. Natuurlijk slurp ik oesters, maar niet lachend en met een grote mond. Ik ben geen aso."

Wakker liggen van de, in zijn ogen, matige vertolking door Frank Lammers doet de 72-jarige Langendam overigens niet. "De mensen die mij kennen weten dat het flauwekul is en weten dat niet klopt."

Ook moet de Bredanaar bekennen dat hij de serie best aardig vindt. "Ik heb twee afleveringen gezien en ik vind het wel goed. Het is natuurlijk altijd gedramatiseerd en geromantiseerd. Je moet het op een of andere manier aantrekkelijk maken voor de kijkers. Bijvoorbeeld dat ellenlange vergaderen. Die man die Pim speelt doet het goed. Die Melkert speelt doet het ook goed."

"Het slijt, maar Pim is mijn vriend."

Inmiddels is het twintig jaar geleden dat dit allemaal in het echt speelde. "Het slijt. Maar door de serie komen de herinneringen plotseling in volle hevigheid terug. Pim was mijn vriend. Het is gewoon droevig. Het was een vreselijke moord en dat blijft moeilijk." Ook is de de afloop volgens hem jammer voor Nederland.

"We waren de grootste partij en ons land had er heel anders uitgezien als Pim niet was vermoord. In plaats van met die koekenbakkers die later aan de macht kwamen, hadden wij kunnen zorgen voor een derde Gouden Eeuw."

LEES OOK: Hans Smolders benieuwd naar serie over Pim Fortuyn: 'Laat drama maar zien'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!