Dag ov-chipkaart: inchecken in de bus met je telefoon in je broekzak

6 april 2022 om 21:35 • Aangepast 14 april 2022 om 14:20
nl
Je ov-chipkaart kwijt of te weinig saldo op je pasje: voor iedere reiziger die dit wel eens meemaakt, is er goed nieuws. Want over een tijdje vervangt een app op je telefoon de ov-kaart. Het mooie is: je hoeft alleen maar te gaan zitten, want de app checkt zelf in en uit. Reizigers op twee buslijnen in Eindhoven kunnen het vanaf volgende maand als eerste proberen.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Reizen met de smartphone in plaats van de ov-kaart kan op sommige plekken in Nederland wel al langer: je haalt niet het pasje, maar je telefoon langs de incheckpaal. Busmaatschappij Hermes in Eindhoven gaat nog een stap verder: met de Mobyyou-app hoef je je telefoon niet eens uit je zak te halen, want het in- en uitchecken gaat helemaal vanzelf.

"Er wordt een persoonlijke versleutelde verbinding gelegd tussen de bus en je telefoon", legt Jeroen Pietryga van Mobyyou uit. "Het is een soort elastiek. Zodra je uit de bus stapt, wordt de afstand groter tussen de bus en de telefoon, waardoor dat elastiek knapt. Dan is de verbinding dus verbroken en word je automatisch uitgecheckt."

Je arm optillen om op de stopknop in de bus te drukken, is verleden tijd.
Je arm optillen om op de stopknop in de bus te drukken, is verleden tijd.

In Eindhoven kunnen reizigers van buslijnen 407 en 408 (tussen Eindhoven Centraal en de High Tech Campus) de app testen.

"We hopen het snel uit te rollen naar alle bussen."

Busvervoerder Hermes weet nog niet wanneer andere buslijnen aan de beurt zijn. “We willen ons niet vastpinnen op snel invoeren, maar de tijd nemen die we nodig hebben om deze service goed uit te rollen. We gaan de komende tijd heel goed luisteren naar reizigers, chauffeurs en andere belanghebbenden. En dan hopen we snel uit te kunnen breiden naar alle Brabantse bussen, uiteraard in overleg met onze opdrachtgever en andere vervoerders”, zegt Jonne van Eck, woordvoerder van Hermes.

Het is de bedoeling dat de ov-chipkaart zoals we die nu kennen eind 2023 verdwijnt. Er komt een nieuwe kaart voor terug en je kunt reizen met een bankpas of app, is het idee van Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart.

LEES OOK: Nooit meer inchecken in de bus dankzij app: 'Handig, maar behoud controle'

Zo ziet de app eruit tijdens het reizen.
Zo ziet de app eruit tijdens het reizen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!