Koen wil heel Mexico aan de stroopwafels en puntzakken friet - Omroep Brabant
Video

Koen wil heel Mexico aan de stroopwafels en puntzakken friet

9 april om 14:15 • Aangepast 19 april om 16:25
nl
Wachten op privacy instellingen...
Voordat je de hoek om bent van straat Versalles in Mexico-stad komt de geur je al tegemoet. Het is een gemengd, maar welbekend en oer-Nederlands luchtje van stroopwafels en friet. Met zijn zaak Holland Wafels is Koen Houwen uit Son en Breugel in Mexico flink aan de weg aan het timmeren. "Ik wil heel Mexico aan de stroopwafels en aan de puntzakken friet krijgen", zo zegt hij.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Terwijl de stroopwafels door zijn personeel in het voortste gedeelte in de open keuken worden bereid, trekt Koen aan de zijkant van zijn zaak een luik open. Het is voor de uitgifte van friet, kroketten, bitterballen, poffertjes en andere Nederlandse snacks. Het heeft uitzicht op een gezellig terras.

Ondernemen zit in het bloed van Koen Houwen en hij weet hoe hij de Mexicanen moet verleiden. "De stroopwafels bakken we ter plaatse omdat de hele de straat er dan naar ruikt", vertelt de Oost-Brabander. "De mensen kennen de geur niet, raken nieuwsgierig, en komen naar binnen. Als ze dan ook nog eens zien hoe de stroopwafels gemaakt worden, zijn ze verkocht."

"De bitterbal met Nederlandse kaas en chorizo is ook erg populair."

Dat werkt ook zo met de friet, want de Nederlandse aardappel blijkt onweerstaanbaar. "Als de Mexicanen die proeven, hebben we er een vaste klant bij. Een puntzak friet met gewone mayonaise of Nederlandse curry is zeer in trek."

Maar toch ook wel vaak met een Mexicaans tintje. Bij een frietje kapsalon wordt de pittige chipotlemayonaise geserveerd. "Je past je producten soms een beetje aan", legt Koen uit. "Hoewel de rundvleesbitterbal nog altijd het meest wordt besteld, is onze Mexicaanse variant met Hollandse kaas en chorizo ook erg populair. Maar friet wordt bijvoorbeeld ook met een bolognesesaus opgediend."

"Om heel Mexico aan de stroopwafels en friet te krijgen, hebben we nog wel even werk."

Koen komt uit een echte bakkersfamilie en het is daarom niet vreemd dat hij nu in Mexico wafels, poffertjes, stroopwafels, bitterballen en friet bakt. Voor zijn Mexicaanse vrouw emigreerde hij in 2009 naar het land van de cactussen, taco's en tequila.

"Ik ben opgegroeid tussen de balen bloem en ik heb die traditie eigenlijk aan de andere kant van de wereld voortgezet", zegt de kleinzoon van de man die ooit Houwens Vlaaien begon. "We zijn begonnen met de verkoop van brood, maar kwamen er snel achter dat stroopwafels het beste aansloegen. Naast ons het restaurant, snackbar en cateringbedrijf leveren we inmiddels ook stroopwafels aan andere bedrijven en verkopen we de machines om ze te maken."

"Als PSV tegen Ajax of Feyenoord speelt, gaat het er hier op."

De zaak van Koen en zijn vrouw is ook dé ontmoetingsplaats geworden voor Nederlanders die in Mexico-stad of omgeving wonen. Ze hebben zelfs een ruilbibliotheek met Nederlandstalige boeken. "Nederlanders nodigen hier de Mexicanen uit voor een zakenlunch. Om eens echt Nederlands eten te proeven."

"Verder zijn er veel borrels voor de Nederlandse gemeenschap en kijken we samen Formule 1 en voetbal. Er zijn best wat Brabanders In Mexico-stad, maar nog meer mensen uit de Randstad. Als PSV tegen Ajax of Feyenoord speelt, gaat het er op hoor!"

"Onze producten slaan aan hier in Mexico", concludeert Houwen tot slot. "De mensen zijn verrast door de smaak en de kwaliteit. Ons doel is daarom om heel Mexico aan de stroopwafel en aan de puntzakken friet te krijgen. Dat is een ambitieus doel en daar hebben we ook nog wel even werk aan, haha."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.