Sten (8) haalt 3750 euro op met messenslijpactie voor overleden broertje - Omroep Brabant

Sten (8) haalt 3750 euro op met messenslijpactie voor overleden broertje

10 april om 16:50 • Aangepast 19 april om 16:30
nl
Sten Janssen (8) uit Eindhoven heeft 3750 euro opgehaald met messenslijpen voor het goede doel. Het geld gaat naar het Prinses Máxima Medisch Centrum waar onderzoek wordt gedaan naar de behandeling van hersenstamkanker. Wies, het broertje van Sten, overleed twee jaar geleden op acht jarige leeftijd aan de ziekte DIPG, een zeldzame vorm van hersenstamkanker bij kinderen.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

Sten uit Eindhoven staat ondertussen beter bekend als ‘Sten de messenslijper’. “Twee jaar geleden begon ik met slijpen om geld te verdienen waarmee ik lego kon kopen”, vertelt hij terwijl hij over het terrein Sectie C in Eindhoven loopt waar de inzameling plaatsvindt.

Sten druk in de weer met zijn slijpsteen.
Sten druk in de weer met zijn slijpsteen.

“Toen ik de lego bij elkaar had, ben ik geld gaan ophalen voor onderzoek naar hersenstamkanker.” En dat is hard nodig volgens zijn moeder Simone. “DIPG is een zeldzame vorm van hersenstamkanker bij jonge kinderen. Ongeveer tien kinderen per jaar krijgen de ziekte in ons land.”

"Sten en Wies waren beste maatjes."

Vol bewondering voor haar zoon staat ze te kijken hoe hij fanatiek messenslijpt. “Toen we de diagnose van Wies kregen, stortte onze wereld in. We wisten dat de behandeling enkel tijd zou rekken. Sten heeft nog steeds veel verdriet om het verlies van Wies. Ze waren beste maatjes. Toch blijft hij krachtig en zamelt hij fanatiek geld in. Ik ben erg trots.”

Messenslijpster Renee Frankhuizen van Scherpeindje heeft de actie samen opgezet met Sten, zijn ouders en andere messenslijpers die meedoen. “Toen ik hoorde van Sten de Messenslijper wilde ik direct actie ondernemen. En hij doet het geweldig. Als ik over een paar jaar te oud ben voor de slijperij kan Sten het overnemen”, lacht ze.

Sten en Renee vormen een goed team.
Sten en Renee vormen een goed team.

Bij messenslijpen blijft het zondag niet op het bedrijventerrein Sectie C waar veel creatieve ondernemers zich vestigen. Zo is er kunst te koop, zijn er live optredens en worden er nagels gelakt. Dat laatste is niet zonder reden.

"Tijn van de nagallakactie ook herdenken."

“Tijn van de nagellakactie bij Serious Request in 2016 had ook hersenstamkanker. Vandaar dat wij ter nagedachtenis aan hem op deze manier geld willen inzamelen”, vertelt Lola die druk met potjes lak in de weer is.

Tijn Kolsteren van de nagellakactie wordt ook herdacht.
Tijn Kolsteren van de nagellakactie wordt ook herdacht.

Sten had zelf een streefbedrag van 2000 euro als doel, maar de actie bleek met een opgehaald bedrag van 3750 euro een nog groter succes dan verwacht. Met het ingezamelde geld hoopt de familie dat er onderzoek wordt gedaan naar een immuuntherapie voor de ziekte.

“Voor onderzoek naar deze therapie moet er beter worden samengewerkt. Daarom hebben we de Wies Alliance gevormd samen met onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven, Radboud UMC en het Prinses Máxima Medisch Centrum”, legt de moeder van Sten uit.

Sten zelf hoopt vooral één ding. “Dat ze heel veel kindjes beter kunnen maken.”

Doneren kan ook online.

LEES OOK: Ode aan nagellakheld Tijn met herdenkingsfontein: 'Een eer'

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone