Guus Meeuwis is apetrots op zijn Edison Pop-oeuvreprijs: 'Als een pauw'

12 april 2022 om 10:34 • Aangepast 19 april 2022 om 16:39
nl
'Apetrots. Als een pauw.' Zo blikt Guus Meeuwis terug op maandagavond, toen hij in Leusden de Edison Pop-oeuvreprijs kreeg uitgereikt. "Ik had er al twee, waar ik boeken tussen kan zetten. Nu heb ik er nog eentje nodig en dan kan ik dat weer doen."
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

De oeuvreprijs kwam als een totale verrassing, bekende de Tilburgse zanger in het radioprogramma Wakker!. "Ik ben niet helemaal fit, dus ik was van zins om de avond aan me voorbij te laten gaan. Maar er werd nogal wat emotionele druk op me uitgeoefend, dus ik ben toch maar gegaan en het laatste beeldje was voor mij. Ik ben totaal overvallen en beduusd naar voren gelopen, want die aandacht voelt toch een beetje ongemakkelijk. Dan moet je ook nog wat zeggen en dat valt ook niet mee."

Meeuwis vervolgt: "Dan word je gelauwerd, gaat het scherm omhoog en staat je band daar. Met mijn broer, die de honneurs waarnam en begon te zingen. Dat was toch wel heel erg leuk. Daar wist ik niks van. Sterker: ik had hem nog geappt of hij en zijn vrouw meegingen. 'Nou, nee, wij slaan een keer over.' Nou, dat."

"Ik zing al mijn nummers nog met plezier. Ze passen bij me."

Meeuwis' oeuvre bedraagt naar eigen tussen tussen de 120 en 150 liedjes. "Qua belangrijkheid bestaat de top-3 uit Het is een nacht, Brabant en bijvoorbeeld Toen ik je zag of Geef mij je angst. Die waren bepalend voor mijn carrière. Maar er zitten nummers tussen die me ook heel dierbaar zijn vanwege het moment en de omstandigheden waarin ze geschreven zijn. Ik zing nog allemaal met plezier en kán ze ook nog allemaal zingen omdat ze nog bij me passen. Het is allemaal familie van elkaar."

LEES OOK: Guus Meeuwis onderscheiden met Edison Pop-oeuvreprijs: 'Leuker dan gedacht'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.