Pizza-ijs of helemaal vegan: dit zijn de Brabantse ijstrends van 2022

12 april 2022 om 15:15 • Aangepast 19 april 2022 om 16:40
nl
Eindelijk! Zon! Lente! En dus: tijd voor ijs. Want als de hemel blauw is, is het bij de Brabantse ijssalons altijd druk. Volgens deze drie ijsmeesters zijn dit de trends van 2022.
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

En om maar meteen met de deur in huis te vallen: dan gaat het blijkbaar juist niet om de nieuwste, funky variant van zure matten, kauwgom of pak ‘em beet steranijs. Gezond(er) ijs. Dát is waar de Brabander zijn tong in wil steken.

"Je ziet steeds meer ijs dat eigenlijk geen ijs meer is."

“Dus met veel minder of zelfs geen suiker. Vegan ijs ook helemaal in", aldus Gino van Alberda, die in 2019 met zijn salon Italia in Deurne door de Nederlandse horecaverenging werd uitgeroepen tot de beste van Brabant. “Sorbetijs is eigenlijk al overal vegan en voor het roomijs werken we dan met melkvervangers zoals bijvoorbeeld rijst- of kokosmelk. Daar hou je inderdaad een bijsmaakje aan over, maar dat is ook juist de kunst.”

“Je ziet steeds meer ijs dat eigenlijk geen ijs meer is", voegt Suus Heijnekamp toe. Het 17-jarige meisje draait volop mee in de Tilburgse ijssalon Intermezzo van haar vader Raymond. En ook Jan Nagelkerke uit Oudenbosch, bekend van tv, zijn bakkerijen én Maddy's ijssalons in West-Brabant, beaamt meteen dat de suikergraad in Brabants ijs dalende is. “Een trend die al een paar jaar aan de gang is. En ook bij ons is al het fruitijs al vegan.”

“Eén van mijn klanten vroeg laatst of ik niet eens pizza-ijs wilde maken."

Nagelkerke: “Ondertussen zitten we hier niet in Amsterdam. We zijn en blijven wel een Brabantse ijsmaker voor Brabantse ijsliefhebbers. Die zijn gewoon wat traditioneler en dus maken wij ons roomijs nog gewoon met echte room en echte melk.”

Hij wil maar zeggen: wat de boer niet kent, dat vreet 'ie niet. En hoewel er volop geëxperimenteerd wordt, blijven de hardlopers in Brabantse ijssalons dus vooral een goede bol stracciatella, vanille, aardbei, chocolade of yoghurt.

Hoewel: “Eén van mijn klanten vroeg laatst of ik niet eens pizza-ijs wilde maken", grinnikt Van Albeda. Heijnekamp, lachend: “Er zitten soms inderdaad wel gekkies met rare voorkeuren tussen, maar ik denk niet dat we ooit nog aan van die gekke smaken zullen beginnen.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!