Coalitie Hilvarenbeek liep stuk op de poppetjes: 'Elk een eigen wethouder'

13 april 2022 om 12:58 • Aangepast 13 april 2022 om 15:30
nl
De lokale partij HOI Werkt in Hilvarenbeek haalde zoveel zetels dat een coalitie niet nodig is. Maar wilde liever wel samenwerken: met CDA en VVD. Ondanks onderhandelingen de afgelopen weken, zijn die laatste twee nu uit het overleg gestapt. "We hebben het geprobeerd, maar het is na een paar weken toch wel intensief overleg niet gelukt. Het is een verschil van inzicht", aldus de fractievoorzitter van HOI Werkt, Ko Hamelink.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Het is uiteindelijk misgegaan tijdens het bespreken van de personele bezetting van het college, stelt Hamelink. Volgens Hamelink was het al weken duidelijk dat het CDA en de VVD eerst de bezetting van het college wilden bespreken en pas daarna de inhoud van het akkoord.

"Ze wilden allemaal een eigen wethouder."

"Dat zeiden ze gisteren ook weer, dat ze vertegenwoordigd wilden worden in het college met een eigen wethouder die ze zelf zouden voordragen zonder dat andere partijen daar invloed op hebben. Dat had niet onze voorkeur. We hebben naar water bij de wijn gezocht, maar helaas is het niet gelukt."

Volgens Hamelink heeft het verdergaan als een enkele coalitiepartij niet de voorkeur. "Daarom zijn we na de verkiezingen ook dit proces ingegaan. Wij wilden juist met de twee andere partijen of met een andere partij een akkoord maken. Dat was altijd al het plan en daar hebben we dus al die weken ook op ingezet."

"Burgers kunnen dan laten weten wat ze in de plannen missen."

De grote vraag is nu: hoe verder met de huidige plannen? Als het aan de partij ligt, komt er alsnog een samenlevingsakkoord voor de gemeente Hilvarenbeek. Dat betekent dat de plannen die het college in grote lijnen heeft vervolgens nog worden voorgelegd aan de burgers. Die fungeren dan als een soort klankbord. "Zij kunnen dan laten weten of ze blinde vlekken zien en bepaalde plannen missen", aldus Hamelink.

Ronald Blok, fractievoorzitter van de VVD, liet dinsdagavond al weten dat het op een paar belangrijke zaken stokte. Zo ontbrak er volgens de VVD onder meer een degelijke financiële onderbouwing van de plannen en werd er anders gedacht over het benoemen van wethouders.

LEES OOK: HOI Werkt moet het alleen gaan doen in Hilvarenbeek

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!