Video

Hier trainde hij al die tijd voor: militair gaat NAVO-luchtruim beschermen

14 april 2022 om 11:05 • Aangepast 15 april 2022 om 09:50
nl
De Patrioteenheid van de basis Vredepeel is donderdagochtend in alle vroegte vertrokken naar Slowakije. De Patriot is een luchtafweersysteem, dat raketten, helikopters en vliegtuigen uit de lucht kan schieten. De eenheid gaat de oostgrens in Europa bewaken en voorkomen dat het NAVO-luchtruim daar wordt geschonden in de oorlog van Rusland met Oekraïne.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Een van de 150 militairen die donderdagochtend vertrokken is Daan uit Budel. Het is zijn eerste missie. "Maar we hebben al wel de nodige oefeningen gedraaid. Het is spannend. Er komen toch gemengde gevoelens bij kijken. Het is iets waar je al die tijd voor getraind hebt. Maar mijn ouders zijn toch wat ongerust en zijn er veel mee bezig."

Daan is monteur. Hij is verantwoordelijk voor de stroomvoorziening. Van de Patriotraket tot een werkend koffiezetapparaat voor zijn collega's. "Als de raket geen stroom krijgt, dan is het mijn schuld, maar daar gaan we niet vanuit, daar zijn we op geoefend."

"Ik weet zeker, als er iets afgevuurd moet worden, is het een hit."

De militairen kregen voor vertrek nog een toespraak van luitenant-generaal Wijnen, commandant van de Nederlandse landstrijdkrachten. Ook hij is overtuigd van de kunde van de eenheid. "Ik weet zeker dat als er iets afgevuurd moet worden, het ook een hit is. En dat is geruststellend. We komen niet alleen voor de Oekraïeners in actie, maar ook voor Nederland. Het leed in Oekraïne heeft veel gedaan met de Nederlanders."

De eenheid staat in principe alleen in Slowakije voor afschrikking en geruststelling. "Daar gaan we voorlopig ook vanuit. We zijn klaar om een raket neer te schieten als die in NAVO-luchtruim komt", zegt Daan. "Maar het is niet zo dat we daar meteen vanuit gaan."

"Ik denk dat we niet veel risico lopen."
Wachten op privacy instellingen...

De eenheid gaat zich met al het materieel door Europa verplaatsen. Rusland heeft gedreigd om konvooien aan te vallen als die onderweg zijn naar Oekraïne om te helpen. Maar Daan denkt niet dat het zover zal komen. "We blijven natuurlijk in NAVO-gebied. We nemen niet actief deel in Oekraïne. Dus ik denk dat we niet veel risico lopen."

Luitenant-generaal Wijnen vindt de aanwezigheid van de Patrioteenheid een belangrijk signaal naar Rusland. "Rusland wil ons intimideren. Ik denk dat we de rust en de kalmte moeten bewaren. Dat we gezamenlijk optreden. En dat het dus ook echt stopt bij de grens van het NAVO-verdragsgebied. De Russen weten waartoe de Patriot in staat is. En dat ze twee keer denken om wat dan ook in hun hoofd te halen."

"Het is prettig om te kunnen zeggen, er is iets wat we kunnen doen."

Daan heeft handenwringend voor de tv gezeten toen de beelden uit Oekraïne voorbijkwamen. "Dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Het raakte me direct en dan is het prettig om te kunnen zeggen, er is iets wat we kunnen doen."

De eenheid heeft snel moeten schakelen toen de oorlog uitbrak in Oekraïne. "Begin van dit jaar had niemand verwacht dat er zoiets zou gebeuren", zegt Daan. "En als je ziet hoe snel de situatie zich ontwikkeld heeft in de afgelopen maanden, dan moeten we heel snel stappen zetten."

De missie van de Patrioteenheid uit Vredepeel gaat 6 maanden duren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!