Video

Frida (79) is de oudste vakkenvuller: 'Met een krukje kom ik overal bij'

23 april 2022 om 09:00 • Aangepast 2 mei 2022 om 16:02
nl
Frida Cranenbroeck vult iedere vrijdagmorgen de schappen van de enige supermarkt in Sterksel. Die supermarkt draait voor een groot deel op vrijwilligers, onder wie Frida. Ze is met haar bijna 80 jaar waarschijnlijk de oudste vakkenvuller van Nederland. Zonder de 70 voornamelijk gepensioneerde vrijwillige arbeidskrachten zou er geen buurtsuper meer zijn. "Een dorp zonder super is dood", legt Frida haar vrijwilligerswerk uit.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Toen een jaar of 17 geleden de enige supermarkt in Sterksel dreigde te sluiten kwamen de dorpsbewoners in actie. Ze verenigden zich in een coöperatie en starten een filiaal van de Spar. "We begonnen met een paar fanatieke dorpsbewoners, maar het worden er steeds meer", vertelt bedrijfsleider Bart Looijman opgetogen.

"We draaien genoeg omzet om in het weekend personeel in te huren"

Bedrijfsleider Looijman (43) is de jongste en enige betaalde kracht die er doordeweeks te vinden is in de buurtsuper. "Ook in het weekend werken we met betaalde krachten. Onze vrijwilligers op leeftijd willen dan graag bij de kleinkinderen zijn of iets anders doen. We draaien zoveel omzet dat we dat prima kunnen betalen."

Bedrijfsleider Bart tussen de groente van de Spar.
Bedrijfsleider Bart tussen de groente van de Spar.

Vakkenvulster Frida hoort bij de alleroudste vrijwilligers van de supermarkt. "Iedere vrijdagmorgen werk ik met een vast clubje van zo'n 10 andere gepensioneerde dorpsbewoners in de supermarkt. Je praat een beetje bij en je leert ook nieuwe inwoners kennen want Sterksel heeft er een nieuwe wijk bij gekregen."

"We hebben geen discussie gehad toen we het winkelpand met zijn allen kochten"

Met haar bijna 80 jaar kan Frida nog prima bukken en bij de hoogste schappen komen. "Ik gebruik een matje voor mijn knieën en een krukje als ik er niet bij kan."

Frida en alle andere vrijwilligers hebben eenmalig 100 euro betaald om zich in te kopen in de coörperatie. Ruim een jaar geleden kochten ze het pand van waarin de buurtsuper zit. "De huur steeg ieder jaar en hoe meer omzet we draaiden hoe hoger de huur werd", legt bedrijfsleider Bart de aankoop uit. "We hebben er geen discussie over gehad."

"We pikken zelfs dorpsbewoners op die niet meer zelfstandig naar de winkel kunnen komen"

Ook Frida is trots op 'haar buurtsuper'. "Ik ga wel eens vreemd bij de Lidl, want we zijn niet de goedkoopste. Maar het is fijn dat je hier je boodschappen kunt doen en niet vier kilometer moet rijden voor je spullen. En we hebben zelfs een bedrijfsauto om bestellingen te bezorgen en we pikken zelfs dorpsbewoners op die niet meer zo mobiel zijn. Waar tref je dat nog", vraag te retorisch.

Dat de buurtsuper in Sterksel soms meer weg heeft van een buurthuis dan wel vriendenclub, blijkt onder meer uit dit kerstfilmpje dat medewerkers en klanten in coronatijd opnamen om bij iedereen een glimlach op het gezicht te toveren.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.